Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK PROIZVOĐAČA I OTKUPLJIVAČA

ŽETVA PŠENICE POČELA
A NITKO OD OTKUPLJIVAČA NIJE PONUDIO CIJENU !

U petak 1. srpnja u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja održan je u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) prvi sastanak predstavnika seljačkih udruga s otkupljivačima pšenice, s temom sastanka OVOGODIŠNJA ŽETVA. Budući da je žetva pšenice počela, poljoprivrednici žele znati koliku cijenu pšenice za rod 2011. su otkupljivači spremni platiti.
Od strane otkupljivača sastanku su prisustvovali: Mario Talajić, Agrokor trgovina d.d., Ivica Čapo, direktor i član uprave Žitnih terminala d.o.o., Nada Barišić iz Žitozajednice d.o.o, Štefulj iz Čakovečkih Mlinova d.d..
Sastanku su predsjedavali Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Miljenko Rakić ravnatelj Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, dr. Ivan Katalinić ravnatelj HPK, i Damjan Bogdanović glavni tajnik HGK.
Na početku je Miljenko Rakić iznio predviđanja o količini i prinosu ovogodišnjeg roda pšenice te pritom rekao da je žetva počela na oko 10% površina od oko 131 000 ha koliko je prema ARKODU zasijano pšenicom i da se očekuju prinosi od 7-8 tona po hektaru, a prinos bi ukupno trebao biti oko 750 000 tona. Hrvatska treba 550 000 do 600 000 tona, a ostalo je izvozna količina.Poljoprivrednici su upozorili da su to prinosi velikih proizvođača kao što je Belje, koji su u proizvodnju mnogo i uložili, a da na parcelama OPG poljoprivrednika prinos pšenice po hektaru neće biti tako obilan, već će iznositi 5-6 tona po hektaru.
Ivica Malnar iz Požeštine iznio je kalkulaciju troška sjetve jednog hektara pšenice koja prema njegovu računu iznosi 8 000 kuna te podsjetio da u Podravini i Međimurju gdje nije bilo kiše poljoprivrednici ne mogu očekivati veći prinos od 4 tone pšenice po hektaru, te da su poljoprivrednici s cijenom od 1,50 kn/kg na nuli.
Postavio je otkupljivačima pitanje „Brašno je od 2,90 – 3,00 kune, molio bih da mi se kaže koliko otkupljivači mogu platiti pšenicu za ovu cijenu brašna“.
Dragutin Dukić iz Kordinacije seljačkih udruga Slavonije odmah iza toga je rekao „Nećemo pristati na cijenu nižu od 1,60 kn/kg pšenice i to ćemo braniti i na cesti, bude li potrebno“.Dukić je potom rekao da nitko nije pitao OPG-e kako oni servisiraju svoje kredite te najavio da će“ poljoprivrednici tražiti da država uzme silose u svoje vlasništvo, jer je ovako seljak uvijek u gubitku. Jednom taj seljak mora biti zaštićen. Ako je u privatnom vlasništvu silos onda ga oderu na vlagi, ulazno-izlaznim troškovima, ako je u državnom vlasništvu pšenica opet nestane, pojeli vrapci, golubovi, evo slučaja Đakovštine i kada je dobra godina, nikada seljak ne može na zelenu granu. Ljudi božiji mi jednom moramo prestati s tim. Kuna i 1,60 je donja granica ispod koje mi nećemo prodavati pšenicu“ – narativno je govorio na sastanku Dragutin Dukić.
Mato Mlinarić predstavnik Nezavisnih hrvatskih seljaka rekao je da je svake godine pitanje cijene pšenice političko pitanje, te da bi se trebao iznaći model prodaje pšenice preko licenciranih silosa. Pšenica bi mogla čekati u takvim silosima za poljoprivrednika najpovoljnije vrijeme prodaje i na taj bi se način problem cijene pšenice mogao riješiti i na zadovoljstvo poljoprivrednika i otkupljivača.
Dragutin Pfeifer je ustvrdio „ U otkupljivački dio se treba umiješati i Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i HPK da se taj hrvatski proizvod koji se proizvodi od pšenice čija je cijena bila i 0,65 lipa ne proizvodi kruh za 9 kuna, jer taj kruh kupuju hrvatski građani. Tu je i tjestenina, a koje mi imamo jako mnogo iz Italije. Agrokor odnosno Konzum imaju nešto svojih brendova, ali za dvije godine biti ćemo u EU i europski proizvodi će nas preplaviti, a europski proizvodi će sigurno biti jeftiniji nego što su naši. Bilo bi dobro da taj proizvod u kojem učestvuje hrvatski seljak, bude vrednovan u svom dijelu proizvodnje“.
Kako proizvođači nisu govorili o otkupnim cijenama pšenice, Stjepan Kunovec je konstatirao da se ponavlja scenarij od prošle godine, jer nitko od prerađivača nije izašao sa cijenom pšenice te predložio da Poljoprivredna komora, temeljem takvog stava otkupljivača, konstatira da je došlo do kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.“To se smatra prešutnim dogovorom otkupljivača za utjecaj na tržište, odnosno smanjenje otkupnih cijena do najnižih granica“ – rekao je Kunovec. Kunovec je zatim rekao: „Apsolutno da ste nam kao otkupljivači i naglašavam kao partneri potrebni, ali ne da mi proizvođači budemo eksploatatorska kategorija koja će morati raditi za pozitivnu nulu ili ispod nule“.


OTKUPLJIVAČI INDIVIDUALNIH STAVOVA !
Ivica Čapo iz Žitnih terminala d.o o. pojasnio je da njega prije svega zanima tržišni odnos na bazi formiranja cijene pšenice na svjetskom tržištu.Prema tome cijena pšenice može biti različita u samo nekoliko dana, a kupovati će onda kada će za njega ta cijena biti najpovoljnija. Ivica Čapo je jasno rekao da ga ne zanimaju troškovi proizvodnje i da ih on kao takve ne može ukalkulirati u svoju cijenu, jer tržište funkcionira drugačije.
Nada Barišić iz Žitozajednice istakla je da dolazi na sastanke, kako bi pokazali da su otvoreni za razgovor, ali da“Žitozajednica dogovarati cijenu neće. Od takvog se modela odustalo. Svatko će za sebe izaći s cijenom prema mogućnostima i prema procjenama. Svaka cijena koja bude objavljena biti će rizik za onog tko je objavi – bila ona viša ili niža“ – istakla je Nada Barišić.
Gospodin Štefulj iz Čakovečkih mlinova d.d. nije rekao ništa.
Mario Talajić iz Agrokor trgovine d.d. rekao je da dogovor otkupljivača ne postoji, a onda nastavio „Ako bi se govorilo o cijeni, bila bi to cijena od 1,10 do 1,20 kn/kg na temelju trenutne Budimpeštanske burze cijene pšenice. Budući da Agrokor ima vlastitu proizvodnju pšenice u otkupu pšenice poljoprivrednih proizvođača sudjelovati će sa 20%, što će biti od 50 000 do 70 000 tona. Nismo zainteresirani za pšenicu kao što smo bili posljednjih godina jer imamo silose i u Srbiji“ pojasnio je Mario Talajić .
Ravnatelj poljoprivredne Uprave, Miljenko Rakić rekao je nakon toga da je Ministarstvo poljoprivrede kao sustav postavilo okvir i to citiram „Uredba je utvrdila zajamčenu cijenu. Mi smo tu postavili okvire koji jesu takvi kakvi su u EU u 28 zemalja i za sve poljoprivrednike u EU. To je ona cijena koju država garantira, dakle to je 1,37 eura, to je 700 par i nešto lipa, ali to je okvir za sve u EU. To je prva stepenica ili prva niša koja je uspostavljena kao dio elementa i dio sustava“.

Predsjednik HPK Darko Grivičić iznio je model kao prijedlog otkupa pšenice prema kome bi se pšenica mogla skladištiti u licencirane silose, za što bi proizvođači mogli dobiti 0,75 ili 0,85 kn/kg , a nakon toga bi je mogli prodati u za njih najpovoljnijem trenutku . Prijedlog o takvom modelu otkupa HPK će poslati ministru poljoprivrde Petru Čobankoviću.







Post je objavljen 04.07.2011. u 15:58 sati.