Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Jednoitis: opsjednutost jednom osobom

Jednoitis je zarazna bolest primarno mentalnog sustava, uzrokovana odbijanjem od strane osobe za koju je subjekt zainteresiran. Jednoitis se prenosi pop muzikom, sapunicama, te romantičnim pričama, a koje su nastale kreativnim stvaralaštom zaražene osobe. Većina se oporavlja u roku od mjesec dana no kod osjetljivijih osoba i onih s manjkom opcija, kroničnim niskim samopouzdanjem i bolešću racionalizacije, bolest može trajati godinama, te se mogu javiti komplikacije u obliku depresije, shizofrenije ili čak suicida.

Bolest pogađa oba spola. Osim u ljudi, jednoitis se javlja kod vukova, kojota, risova, dabrova i mnogo vrsta ptica. Tipovi jednoitisa se ne prenose između vrsta, osim indirektno, kroz inspiraciju.

Simptomi jednoitisa su neprestano razmišljanje o istoj, nedostupnoj, osobi, opsjednutost detaljima iz života te osobe, te neprekidno izmjenjivanje euforije i bola ovisno o ponašanju osobe. Subjekt konstantno racionalizira različite neistinite tvrdnje o osobi, unatoč svim objektivnim dokazima o suprotnom stanju koje dobija. Također je često nerazumno trošenje vremena, energije i ponosa na opetovane pokušaje dolaska do željene osobe. U teškim slučajevima, mogu nastati trajna emocionalna i tjelesna šteta.

Bolest se manifestira malaksalošću, iracionalnim ponašanjem, hodanjem po kući bez cilja, slabljenem ocjena u školi, pojačanom iritabilnošću, te izljevima emocija poput:

"Nikada neću pronaći nikoga kao on."
"Zašto ne shvaća da sam ja najbolji za nju?"
"Uvijek ću ostati sam/a."
"On me ne bi nikada prevario, ona je kriva za sve."
"Možda se jednog dana predomisli..."
"Znam da i dalje misli na mene."
"Ako joj pošaljem cvijeće, možda shvati koliko je volim."
"Nije mi bitno ako on ima drugu, samo da sam s njim."
"Učinit ću sve da budemo skupa."
itd itd.



Dijagnosticiranje jednoitisa nije složeno, no liječenje jest

Terapija: vrsta i uspjeh terapije variraju. Kao i druge zarazne bolesti, učinak jednoitisa na organizam je ovisan o imunom sustavu svakog pojedinca. Neki subjekti s izraženim Alfa osobinama ne dobiju jednoitis gotovo nikad tijekom života, dok drugi pate od kroničnog jednoitisa. Hitna i intenzivna terapija je nužna kako bi se spriječilo napredovanje bolesti. Tipična terapija prepisana subjektima zaraženim jednoitisom je GFTO (Go f**k ten others), no glavni problem je što tipični zaraženi subjekt nije u mogućnosti provesti takvu terapiju ili, ako jest, znatno je oslabljen i manje privlačan zbog svoje bolesti.

Prevalencija:
Zbog visoke zaraznosti i širenja, jednoitis se često se pojavljuje u epidemijama, gdje je zaražen značajan broj subjekata unutar iste kulture. Zaraženi subjekti svojim ponašanjem dodatno smanjuju opcije ne-zaraženih subjekata, smanjujući njihov imunitet, a ojačavajući one koji ga uzrokuju. Posljednjih desetljeća, jednoitis je postao vrlo rasprostranjen i izvan zapadnih zemalja, te je dosegao pandemijske razmjere. Iako je smrtnost vrlo niska, manja od 1%, potencijalna šteta od jednoitisa može doseći katastrofalne razmjere. Ne postoji cjepivo, no moguće je znatno podići otpornost ovim tehnikama.

Post je objavljen 04.07.2011. u 12:20 sati.