Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zovemsesjecanje

Marketing

Naslovnice 'Oslo trilogije'

Ponukana i inspirirana sjajnim postom na jednom odličnom blogu kojeg sam nedavno otkrila, odlučila sam i sama napisati jedan post o naslovnicama knjiga. Odlučila sam pisati o naslovnicama Oslo trilogije Jo Nesboa; Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda.
Prvi je na redu Crvendać.



Glavni motiv na ovoj naslovnici Crvendaća je prizor iz rata; snijeg, žičana ograda i u pozadini vojnik koji se udaljuje (Daniel?). Naslovnica norveškog izdanja je drugačija; s nacističkim simbolom u prvom planu i kapljicama krvi puno više dočarava onaj povijesni dio ovog krim romana.



Naslovnica Nemeze je također okupana snijegom. U pozadini se vidi lik koji prilazi usamljenoj kolibi u šumi koja pripada liku iz knjige osumnjičenom za ubojstvo Harryjeve stare ljubavi. Nemeza je grčka boginja osvete, a ona u ovom romanu označava jedan od glavnih motiva u radnji.



Na naslovnici norveškog izdanja romana prikazan je grad u sumraku (Oslo?)



Što se tiče Đavolje zvijezde, i na naslovnici znanja i na norveškoj naslovnici dominira motiv djevojke (vjerojatno jedna od žrtava).



Na norveškoj naslovnici prikazan je prepoznatljiv motiv iz ovog napetog romana - pentagram, đavolja zvijezda.

.

Kad sagledam sve naslovnice, subjektivno moram reći da mi se više sviđaju domaće naslovnice nego norveške. Nekako su misterioznije i jednostavnije u istu ruku. Ono što dominira na domaćim naslovnicama jest natpis Novi Stieg Larsson. Koliko se Nesboa može usporediti s Larssonom ne znam, ali svi bi se složili da je ta usporedba tu samo radi područja na kojem oba pisca žive; Larsson je iz Švedske (preminuo je 2005. ako se ne varam), dok je Nesbo Norvežanin.

Post je objavljen 01.07.2011. u 20:00 sati.