Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Stake Land (2010)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Martin je bio normalan mladić sve dok mu obitelj nije ubila četa vampira koji su u međuvremenu osvojili cijeli svijet. Vampirska epidemija je poharala sve dijelove osim nekih malih 'naselja' u kojima se skriva ostatak ljudske populacije. Martina spašava Mister, lovac na vampire koji je dobio zadatak da Martina sigurno odveze u Novi Eden koji se nalazi na području Kanade...



Sinoć sam bio u moodu da gledam neki apokaliptični film koji se bazira na širokom području. Čitajući malo po portalima naišao sam na već meni poznat film Stake Land, koji je upravo ono što sam htio pogledati. Iako nisam pretjerani ljubitelj vampira, valja pogledati sve što je novo, pa se uvijek može naići na iznenađenja poput 30 Days of Night, ili sranja kojih ima više. Sudeći po pozitivnim kritikama imao sam neki dobar osjećaj da se neću razočarati. To se tako i pokazalo. Od početka filma imao sam asocijaciju na jedan film koji sam nedavno pogledao, a to je jako dobar Zombieland. Klinac i 'frajer' idu u borbu protiv zla koje ih okružuje. Radnja kao takva može imati široko polje i široke mogućnosti za snimiti, a stvar je veoma relevantna kako će sve to na kraju izgledati. Na sreću, nisam vidio nešto što bi me ponizno spustilo na zemlju oko apokaliptičnih horrora. To je jedina poveznica sa spomenutim filmom, da se razumijemo. Ovdje imamo naše dobre stare vampire koji u ovom djelu izgledaju jako zadovoljavajuće i nikako ne fake, što dodatno povećava interes prema filmu. Na kraju krajeva, Stake Land je sasvim zabavan i prohodan horror, čak sam i uživao gledajući ga.



Glumicu Danielle Harris sam imao prilike pogledati u Hatchet dvojci, a ovdje glumi trudnu djevojku kojoj je 'dužnost' sputavati naše protagoniste, makar je to protiv njene volje. Glavni lik Martin, odnosno Connor Paolo mi nikako nije pristajao ovoj ulozi i cijelo mi je vrijeme sa tom baby facom išao na živce. Doslovno gledatelj dobije želju da ga vampiri što prije riješe, što je po meni totalno obrnut slučaj od našeg glavnog 'man's mana', Nicka Damicija ili takozvanog Gospodina. Jako se često pojavljuje u filmu, glumi glavnu facu i prirastao mi je srcu kao što je to bio i Woody Harelson u Zombielandu, bez njih ti filmovi ne bi bili to što jesu. Kako je scenaristima vjerojatno ponestajalo ideja oko vampira, uveli su u film još jedne antagoniste, a to je vjerska skupina po nazivu 'Brotherhood' koja štuje Boga na neke poganske načine i koji u ovom slučaju stvaraju sukus ateizma i vjerovanja. Scenaristi su očito imali tu neku religijsku pozadinsku notu koja će se u detaljima pokazivati kroz film, kao što je npr. križ koji sa vodoravne strane ima oblik dva šiljasta zuba. Film ima i par isfuranih scena i nekoliko nebitnih dijaloga, ali sam se iznenadio i količini inovativnih ubojstava, zanimljivih zamki i vještina kojima se protagonisti služe. Jedan upečatljiv minus bi svakako bio soundtrack, koji kao da je složen za neku dramu ili Martinov unutarnji monolog s kojim nas približava kroz radnju filma. To su scene koje jednostavno ne pripadaju filmu ovakvog kalibra te uništavaju napetost i ponekad ubijaju atmosferu sa nekim dirljivim trenucima.



Stake Land je za horror ljubitelje svakako film za pogledati, a za one koji vole vampire, nešto sasvim novije i ugodno za pogledati. Nema puno vampirskih novijih filmova koji su me dirnuli, ali Stake Land je to na neki način uspio, a za mene koji baš to i ne preferiram, to je velika stvar.

Post je objavljen 27.06.2011. u 02:09 sati.