Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Osvježavajuća filmska priča

Maratonac i strastveni pljačkaš banaka

Pred nama je film Pljačkaš (Der Räuber), pobjednik prošlogodišnjeg Zagrebačkog filmskog festivala. Po žanru drama, snimljena 2010. godine u austrijsko-njemačkoj koprodukciji, govori o uspješnom maratoncu čija je strast ujedno i pljačkanje banaka. Naime, radnja Pljačkaša se temelji na stvarnom životu poznatog austrijskog maratonca i istinitim događajima koji su se dogodili u 80-im godinama. Uz već spomenutu nagradu Zagrebačkog filmskog festivala, film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda za najbolji film Berlinskog filmskog festivala 2010. godine.

Pratimo glavnog lika Johanna Rettenbergera (Andreas Lust) u trenutku kada će biti puštena iz zatvora na slobodu. Tijekom odsluženja kazne, fanatično je vježbao trčanje u neprikladnim uvjetima kako bi na slobodi spreman mogao trčati maratone. Pušten na slobodu, potpuno je nezainteresiran za svakodnevni život običnog građanina. Također je nezadovoljan što po programu rehabilitacije u socijalni život mora naći posao te što njegovu resocijalizaciju pomno prati socijalni službenik. Bez obzira na nametnute obaveze, Johann i dalje fanatično vježba trčanje. Mjeri otkucaje srca i pretrčane kilometre. No, jednakom gorljivošću posvećuje se svojoj također staroj ljubavi pljačkanju banaka. Nije začuđujuće da to radi također precizno i s jednakom dozom adrenalina poput trčanja. Navikavajući se na novi, stari život, Johann se nalazi sa svojom bivšom djevojkom Erikom (Franziska Weisz) s kojojm ponovno započinje ljubavnu vezu. I dalje živeći svakodnevni život trkača ili pljačkaša, prelazeći iz jedne strasti u drugu te povezujući ih zajedno, igrajući dvostruku ulogu razbojnika i ljubavnika, doći će do točke kada će se morati odlučiti između između svojih strasti, između životnih uloga.

Originalna je i osvježavajuća filmska priča o trkaču maratona kojemu je strast ujedno i pljačkanje banaka. Takav spoj maratona i pljačkanja banaka rijetko je viđen na filmskom platnu. S obzirom na radnju, može se pretpostaviti da je riječ o akcijskom filmu holivudskoga tipa. To se može očekivati, ali ne na europskom kontinentu kojim dominiraju niskoproračunski umjetnički filmovi.

Akcija je potpuno podređena karakterizaciji glavnog lika. Tome je zaslužan odličan scenarij koji očito nije htio iz potencijalno vrhunske priče snimiti tipičnu američku sentiš biografiju o pljačkašu koji "nije kriv" za svoje zločine. U centru pažnje nam, stoga, jest i ostaje tijek cijelog filma glavni lik i njegova emocionalna stanja koja mu uvelike određuju život.

Johann Rettenberger naizgled je hladna osoba. Izražaj njegova lica ne pokazuju emocije pa je gotov nemoguće pročitati njegove misli, a samim time i njegove namjere i razmišljanja. Nismo sigurni što je on u svojoj biti. Zašto je takav? Naizgled hladna osoba, iznutra vrelo strasti i opsesija, s napetošću smo uvučeni u lik i radnju pratimo s jednakim intezitetom od početka do kraja projekcije. Sve zahvaljujući osobi koja je jedna velika i predivna enigma. U tome nam pomaže glatka montaža po kojoj se radnja polako šeće do svog vrhunca i ne dopušta nam odstupanje od čudne sudbine. Maratončeva sudbina pobjednika predodređena je kamerom koja Johanna prati s leđa predviđajući njegove protivnike koji ga gledaju s leđa.

Glavno pitanje ipak jest koja je njegova najveća strast: trčanje ili pljačkanje? Ili je oboje povezano i isprepleteno? Možda još konkretnije bilo bi pitati se koji je to nagon u njemu da ne može prestati trčati i pljačkati kada jednom dobije priliku za novi i bolji život? Ipak, najvažnije što se možemo pitati je što čovjeka nagoni na zlo?

Pljačkaš je odlična drama s elementima akcijskog filma, umjetnički film koji svaki svoj element podređuje prikazu kompleksne ličnosti maratonca i pljačkaša bez ikakvog sjaja srednjostrujaške produkcije. Realno poput disanja maratonca i pulsiranja srca pljačkaša.

Inspiracija istinitom osobom
Film je inspiriran stvarnom osobom Johanna Kastenbergera koji je pljačkao po Austriji 80-ih godina prošlog stoljeća. Kao pljačkaš je dobio nadimak "Shotgun Ronnie" po maski Ronalda Reagana koju je nosi na licu. Također je osvojio nekoliko austrijskih nacionalnih utrka.

Post je objavljen 29.06.2011. u 14:14 sati.