Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Svi Papini govori Hrvatima Papini govori na jednom mjestu

"Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu", rekao je, između ostalog, sveti otac Benedikt XVI. u homiliji na zagrebačkom hipodromu 5. lipnja ove godine. U svom pohodu Hrvatskoj 4. i 5. lipnja Papa se na više mjesta obratio Hrvatima riječima podrške, ohrabrenja i poticaja te molitvom. Njegove su riječi bile upućene svima okupljenima na susretima s njime, preko njih cijeloj Hrvatskoj, a onda i Europi i svijetu. Slušajući i čitajući te govore osjeća se njegova jednostavnost i direktnost govora i poziva. Svatko ih može primiti kao da su upućene njemu osobno.

Zbog vrijednosti i važnosti Papinog posjeta Hrvatskoj i riječi koje je tom prilikom izrekao, pohvalno je izdanje knjige "Papa Hrvatima (Svi Papini govori. Zagreb, 4.-5. lipnja 2011.)" nakladničke kuće "Verbum", u kojoj se nalazi Papin govor na svečanosti dobrodošlice u Hrvatskoj, tekstovi njegova obraćanja na susretu s predstavnicima civilnog društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, s diplomatskim zborom i s vjerskim čelnicima te na susretu na molitvenom bdjenju s mladima. Tu je i njegova homilija na misi u povodu Nacionalnoga dana Hrvatskih katoličkih obitelji, nagovor po završetku mise prije molitve Kraljice neba, zatim nagovor na svečanoj molitvi večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima. U knjizi je objavljen i predviđeni Papin govor na, zbog lošeg vremena otkazanoj, oproštajnoj svečanosti te Kateheza na Općoj audijenciji 8. lipnja koju je Sveti Otac u potpunosti posvetio svom pohodu Hrvatskoj.

Knjiga dolazi u praktičnom formatu na pedesetak stranica s izduženim koricama za označavanje stranica, a u knjigu je umetnut i prigodan bookmarker sa slikom Pape i njegovom porukom roditeljima iz homilije na hipodromu: "Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima… u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo, obasjavajući tako obiteljski život svjetlom vjere i hvaleći Boga kao Oca." Cijena knjige također je vrlo pristupačna: 15 kuna.

Ovdje sabrani Papini govori bili su vrlo pozitivno prihvaćeni, ali oni ne traže samo slušanje nego i pozitivne odluke za promjenom na bolje i zauzimanje za pronalaženje mjesta vjeri i njezino uključivanje, od obitelji i župa do svih pora društva i djelovanja. Papini su govori bili kratki, ali vrlo sadržajni i snažni. Svaki od njih ima vlastite posebne naglaske koji nam mogu biti pozitivan poticaj. Zato ih valja ponovno uzeti u ruke i iz njih oblikovati svoje odluke i djelovanje, a ova knjiga nam pruža odličnu prigodu za to.

Dobro bi nam došla i knjiga u kojoj bi bili sakupljeni svi govori prilikom ovog Papina pohoda, kako onaj pozdravni predsjednika Ive Josipovića, tako i pozdravi, zahvale, obraćanja hrvatskih biskupa i drugih (npr. svjedočenje mladih), budući da se i na njih Papa u svojim govorima nadovezuje. S vremenom će i takvo izdanje zasigurno biti objavljeno.

Imajući sve Papine govore na jednom mjestu, jasnije se vidi širi kontekst Papina posjeta koji pod geslom "Zajedno u Kristu" zahvaća u prvom redu temu obiteljskog života, a očita je i Papina upućenost u Hrvatsku situaciju i poznavanje njezine povijesne uloge i kulturne baštine. Tako on u Hrvatskom narodnom kazalištu ističe kako je Hrvatska oduvijek dio Europe na povijesno-kulturnome planu, a uskoro će biti i na političko-institucionalnoj razini, a značajan dio govora posvetio je hrvatskom znanstveniku i redovniku Ruđeru Boškoviću kojemu je ove godine 300. godišnjica rođenja.

Mnogo je govorio i o drugim vrijednim uzorima, a sve njegove govore prožima i misao o blaženom Alojziju Stepincu. U pozdravnom govoru pri dolasku u Hrvatsku opisao ga je kao voljenog i štovanog pastira. Uzimajući u HNK za temu izlaganja važnost savjesti, također nam priziva u misli blaženika koji je bio izraziti čovjek savjesti. Sjetimo se njegove odlučne izjave na optužbe: "Moja je savjest čista." Papa je i na bdijenju s mladima prizvao u misli brojne Gospodinove učenike koji su nam uzori, na večernjoj molitvi u katedrali opisivao je blaženikov primjer kršćanske čvrstoće i herojskog svjedočanstva, a u napisanom pozdravnom govoru osvrće se na molitvu kod groba blaženika. Također, na audijenciji u Vatikanu, u tjednu nakon posjeta Hrvatskoj, iznio je kratak životopis Alojzija Stepinca. To sve nam daje promatrati Papin posjet Hrvatskoj i pod prizmom pripreme puta za proglašenje kardinala Stepinca svetim.

Ovu knjigu Papinih govora preporučamo svima, a osobito mladima kojih se Papini govori možda i ponajviše tiču: oni su ti pred kojima je zadatak pristupanja budućnosti otvoreno i s povjerenjem, koji će biti glave i odgojitelji svojih obitelji, koji će u radosti i nadi, s odgovornom savješću, a vođeni (i zajedno s) Kristom, pronalaziti pravi smisao života usmjeren neizmjernim Božjim visinama.
Autor: Anđelko Katanec

Post je objavljen 29.06.2011. u 14:12 sati.