Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

17 SMOTRA FOLKLORA NAŠIČKOG KRAJA




Na pozornici kod dvorca Pejačević u nedjelju, 12. lipnja 2011. godine održane su Antunovske smotre folklora. Na prijepodnevnoj, dječjoj smotri nastupili su članovi HKD-a “Podgoračani” iz Podgorača, “Izvor” iz Donje Motičine, KUD-a “Šokadija” iz Ivanovaca, “Sloga” iz Sikirevaca, “Zagorci” iz Beljevine, “Dika” iz Slatine, dva slovačka folklorna društva- “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca i “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog. Domaćine su predstavljali plesači male škole folklora i B sastava.
Velika smotra započela je svečanim mimohodom gradskim trgom od nekadašnje stare škole do dvorca Pejačević. U mimohodu su, uz raspjevane folkloraše, sudjelovali i članovi Konjogojske udruge “Dorat” iz Vukojevaca sa zaprežnim kolima te konjanici.
Brojna publika imala je priliku uživati u pjesmi i plesu članova KUD-a “Zagorci” iz Beljevine, “Crkvari” iz Crkvara, HKD-a “Manuel” iz Feričanaca, “Izvor” iz Donje Motičine, te članova SKUS-a “Ivan Brnjik Slovak” iz Jelisavca i “Franjo Strapač” iz Markovca. Uz njih na smotri su nastupile i članice Ženske vokalne skupine “Šlinga” iz Koške, a dio običaja koje njeguju Hrvati u okolici Travnika Našičanima su prikazali članovi Izvornog folklornog društva “Paklarevo” iz mjesta nedaleko Travnika.
Početak i kraj smotre pripao je domaćim plesačima. Smotru su pjesmom i plesom otvorili plesači B sastava koreografijom “Slavonija”, a nakon njih usljedio je A sastav s Pjesmama i plesovima otoka Korčule. Našičani su još jednom izašli na pozornicu na kraju smotre kada je A sastav otplesao Bunjevačke plesove.
Na početku obje smotre goste i publiku pozdravio je predsjednik “Lisinskog” Darko Damjanović, a smotre je otvorio gradonačelnik Krešimir Žagar. Nakon dvosatnog programa u kojemu je uz već spomenute koreografije publika uživala u Pjesmama i plesovima Zagorja, Bilogore, Makedonije, Ražancu te Slovačkim pjesmama i plesovima koncert su održali članovi Tamburaškog sastava “Đentlmeni”. Smotre je i ove godine organizirao HKD “Lisinski”, supokrovitelj je bio Grad Našice, a sufinancirao ju je HDS ZAMP.




HKD Lisinski


Post je objavljen 14.06.2011. u 13:00 sati.