Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD Hrastovička gora proslavio 30 godina

Pjevačko društvo Pastir od 1928., a sadašnji KUD osnovan 26.02.1981.



PETRINJA – Članovi KUD Hrastovička gora iz više naraštaja, uz puno gostiju i mnogo čestitki i poklona, proslavili su 30 godina postojanja. Velika svečanost održana je u školskom dvorištu, uz prigodni nastup skupine odraslih, dječjih plesača i tamburaša i najstarijih članica, te s gostima KUD Zora iz Piškorevaca, iz okolice Đakova.

U Hrastovici je duga tradicija plesanja, pjevanja i tamburanja, 1928. osnovano je društvo Pastir, a djelovali su i Seljačka sloga i Hrvatski sokol. KUD Hrastovička gora osnovan 26. veljače 1981. često je gostovao i rado dočekivao goste, iz toga vremena još su uvijek aktivni Marijan I Ivica Roksa, Antun Janko Harambašić i Blaženka Sigur, koja je predstavila dugu povijest društva.

“Mi smo KUD s 30 godina pjesme, plesa, radosti, ponosa, druženja, gostovanja, nastupa, dolazaka na probe, manifestacije i događanja, odricanja i ustupaka” zaključila je opširno izvješče s nizom imena i podataka. Hrastovčani su se organizirali i u progonstvu, kada im je pola godine predsjednik bio ratni župnik Vlado Košić, a u oslobođenom mjestu i u ponovo sagrađenim domovima od 3. siječnja 1998. neprekidno predsjednik Drago Harambašić.

Među darova slavljenicima, Josip Lovreković, dopredsjednik HKUD Mošćenica predao je veliki platneni zidni ručnik “Vječna im slava” s izvezenim likovima hrvatskih mučenika Pavla i Stjepana Radića i Đure Basaričeka. Sve nazočne obradovala je izjava saborske zastupnice Marijane Petir da će nakon novosagrađene crkve i škole njihovo mjesto dobiti i naveliko očekivani društveni dom za kojeg su osigurana sredstva. Jubilej su također čestitali Ana Markuz iz Ministarstva regionalnog razvoja, Ivan Lovreković u ime SMŽ i Milan Herceg za Grad Petrinju.

Tekst i fotografije Antun Petračić

Petrinjski radio

Post je objavljen 21.06.2011. u 08:40 sati.