Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi



Zagrebački parkovi su živa enciklopedija prepuna štikleca o avanturama u kojima se tijela djevojaka i mladića sjedinjuju u vrtlogu rasplamsale ljubavi i strasti. Kada ja, stari pokvarenjak i fakin iz centra, spominjem parkove prvenstveno mislim na čuvenu zelenu strijelu štono sa Sljemena direktno gađa Dežmanov prolaz. Štovani čitatelji ovih novela, pogodili ste, to je potez Tuškanac - Dubravkin put - Cmrok. No to je samo glavni pravac akcije u gradu. Sporedan ali i ne manje značajan je onaj koji od Tuškanca vodi na desno, uz brijeg Vrazovog šetališta do Palainovke. Zatim slijedi kratka šetnja Jurjevskom i eto vas podno padina Cmroka.

Slijedeći pravac napada je desant, iskakanje iz automobila direktno na Cmrok. Potom slijedi napad na slobodne klupe ispod svjetiljki koje iz razumljivih razloga ne svijetle ili, zavjetle li, povlačenje na rezervni položaj, neki kutak u gustišima smještenim na okolnim padinama. A na tom području takvih rezervnih položaja ima u izobilju. A kazališna kulisa teatra koji tamo nesmetano i predano igra ljubavne predstave može biti i automobil ali samo pod uvjetom da ste ga smjestili na za to pogodan položaj. I na kraju jedan savjet. Pazite gdje parkirate kako ne bi uznemirili par koji u vašoj blizini izvan automobila uživa u radostima na koje se vi uživati spremate. Jer taj par sigurno je dopješačio Dubravkinim putem ili se dovezao autobusom sa Britanca, možda sa Zvijezde i pri tome potrošio dio snage koju vi, udobno zavaljeni u automobilu, dangubili niste.

Pravac koji prolazi desnim krilom šume na Tuškancu uz Saloon vodi ka Jabuci i Nazorovoj te štiti lijevi bok tog poznatog zagrebačkog ljetnog fukodroma. Predvečerje prelazi u veče pa vam krijesnice već osvijetljavaju put.

Vrijeme je to za akciju u gradu, zbogom dome izlazim van. Toliko djevojaka ima na ulici, kako da ih ne vidiš kad si mlad. Kad si mlad, kad si mlad, kad si, kad si, kad si mlad.

E, Jurek, Jurek, vrag te dal. To su vam dragi čitatelji ti čuveni zagrebački noćni sati koji počinju u svibnju i traju do (uključujući) rujana. To su ti zagrebački fukodromi. I naravno, sve je lako kad si mlad. Ali i kad si stariji, he, he, he.

Furbi je otkad zna za sebe bio redoviti posjetitelj Saloona. A i danas tamo ponekad zađe. Saloon pamti iz dana kada se u njeg’ ulazilo preko vanjskog stubišta putem uskog balkona koji više ne postoji jer je u međuvremenu postao dio šireg prostora te najčuvenije zagrebačke diskoteke. Bip je Saloon oduvijek kultno mjesto za klince sa streljane iza kina Tuškanac. Kasnije su tu streljanu zamijenili automati, zatim je opet došla streljana dok se u današnje vrijeme tu nalazi Hemingway bar. Kad klinci prerastoše u srednjoškolce završnih razreda zagrebačkih gimnazija koje su bile na trgu gdje se danas nalazi galerija Mimara, petkom ili subotom uveče bi oni kod stuba što vode na terasu kina Tuškanac dogovarali čvenk sa djevojkom iz suprotnog turnusa.

Furbijeva ljubav iz suprotnog turnusa bila je Julijana. Još i danas Furbi se sjeća zajedničkog izleta njihovih razreda u Bihać i Topusko. Svi njegovi prijatelji iz razreda u to su vrijeme bili zaljubljeni u Čikitu, crnu raščupanu profesoricu, raspuštenicu što se tako koketno nameće muškom dijelu zbornice a naročito joj je simpatičan profesor tjelesnog odgoja. Čikita je bila razrednica Julijaninog razreda i priznajem, sviđala se je ona i Furbiju ali ... Furbi je bio zatreskan u Julijanu kojoj je poskrivečki da nitko ostavljao pisamca ispod klupa. Baš kao i ona njemu. Bilo je to tToliko da su ga prijatelji, ponekad, zafrkavali pjevajući mu refren poznatog prastarog šlagera:

Juli-juli-juli-jana, Juli-juli-juli-jana
Ljubav julskih dana, ljubav julskih dana
Po tvome imenu sjećam se ljeta i ljubavi žarke što cvala je za nas.
Juli-juli-juli-jana ...






Zagrebačko ljeto. Krijesnice u prvi sumrak lete šumarkom. U potrazi su za partnerom s kojim će podijeliti svoje tajne. Slično je i sa vama. Nakon sparnog ljetnog dana vi nalazite osvježenje u šetnji sa voljenom osobom.

Lagano obučeni, sa puloverom nemarno prebačenim preko leđa, Julijana i Furbi kreću prema mjestu dogovorenom sastanka, Dežmanovom prolazu. Šifra: crvena ruža sa Cvjetnog placa. Furbi po običaju stiže prvi. Pješice, kako pravi fakin iz centra. Julijana autobusom i tramvajem. Novi Zagreb je ipak predaleko, tamo negdje s onu stranu Save.

Furbi ju je uočio na suprotnoj strani Ilice, dok je Julijana u kiosku kupovala cigarete. Crna kosa, tamne naočale i bijela torbica nemarno prebačena preko ramena. Guza na kojoj se ističe draženo ušiveno crveno sre ističe na njoj traperice. Slijedi primopredaja ruže uz preplitanje jezika tipa usta na usta.
„Mmmmm. Što volim okus tvoje šminke.” veli joj Furbi. „kako je ukusna i masna.”
„Budalice, već si se sav uflek’o.” Julijana se veselo smije rukom opipavajući malog bedaka koji se javlja čak i kada ne treba.




(nastavlja se)







Post je objavljen 20.06.2011. u 23:24 sati.