Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA A - 32. NEDJELJA KROZ GODINU (b)

TRIDESET I DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU (Godina A)
KRALJEVSTVO BOŽJE KROZ PRISPODOBU O DESET DJEVICA



Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestre!

Riječ Božja koju smo slušali u današnjim liturgijskim čitanjima sv. Pisma poziva nas ne samo na prolaznost stvarnosti ovoga svijeta, već na naše osobno svakidašnje približavanje »susreta« s Gospodinom koji dolazi...
Naša smrt nije samo svršetak ovozemaljskoga života već »ulaz« u kraljevstvo »svjetlosti«. Zato za taj konačni susret s Gospodinom moramo imati »svjetiljke« u rukama i »svadbeno« ruho, ako ne želimo biti »bačeni u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi« (Mt 22,13).

Stoga nas Isus Krist preko svoje Crkve neprestano poziva na pripravnost govoreći nam: »Obratite se, jer kraljevstvo Božje je blizu...« (Mt 4,17).
Mi kršćani smo dobro svjesni toga da će Krist doći suditi žive i mrtve u dan i u čas kad se nitko od nas i ne nada.
Zato riječi Isusove: »Bdijte, dakle, jer ne znate dana ni časa« (Mt 24,44), trebaju svima nama biti kao stalna opomena na ozbiljan i svet kršćanski život.

U ovom duhu razboritosti i mudrosti očekivanja Kristova dolaska treba shvatiti prispodobu današnjeg Evanđelja o »mudrim i ludim« djevicama. Razboritost »mudrih« djevica se sastoji u tome što su predvidjele da bi zaručnik mogao i kasniti na svadbu te su sa svjetiljkama uzele sa sobom u posudama također i ulja tako da bi mogle biti spremne u svako doba dana i noći ući na svadbu sa zaručnikom kad god on bude stigao. Dok lude djevice to nisu predvidjele. Budući da je zaručnik bio okasnio, sve djevice su bile pozadrijemale i zaspale.
Ali eto iznenada o ponoći nasta vika: „Evo zaručnika! Iziđite mu susret!”
Tada ustadoše sve te djevice da iziđu u susret zaručniku sa svojim svjetiljkama. Ali lude djevice nisu imale sa sobom ulja u posudma te su im se svjetiljke počele gasiti.
I dok su one odlazile da kupe ulja, zaručnik je stigao i one koje su bile spremne ušle su s njim na gozbu i vrata se zatvoriše. Kasnije su stigle i lude djevice, lupale su na vrata zaručnika i vikale: ”Gospodine, Gospodine! Otvori nam!” A on im odgovori: „Zaista, kažem Vam, ne poznam Vas!” I na koncu prispodobe Gospodin Isus obraćajući se svima nama, kaže nam: »Bdijte, dakle, jer ne znate dana ni časa«

Isus Krist će zasigurno doći, iako ne znamo točno ni dana ni časa. Stoga moramo iščekivati Gospodinov dolazak u ozbiljnosti života, živeći u vjeri, nadi i u ljubavi prema Bogu i čovjeku, čineći dobra djela u vjernosti svakidašnjeg života tako da budemo uvijek spremni primiti ga sa svjetiljkama u ruci i s uljem u posudama kao mudre djevice u svako doba našega života.
Današnja prispodoba o mudrim i ludim djevicama nam jasno govori da budućnost našega života u kraljevstvu nebeskom je sasvim usko povezana s ozbiljnošću našega kršćanskog života ovdje na zemlji.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Ez 17,22-24
2 Kor 5,6-10
Mk 4,26-34


Post je objavljen 29.09.2010. u 14:30 sati.