Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Šezdeset godina svećeništva Svetoga Oca

Na blagdan svetih Petra i Pavla je i 60. obljetnica svećeničkog ređenja Svetoga Oca za koju se cijela Crkva radosno priprema. Biskupske konferencije pozivaju na zahvalno i molitveno slavlje za svećenička zvanja, da bude usredotočeno ponajviše na euharistijsko klanjanje, na zazivanje Gospodina žetve da pošalje nove radnike za svoj vinograd – piše pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnog tjednika 'Octava dies' Vatikanskog televizijskog centra, a prenosi Radio Vatikan.

Život pape Benedikta XVI. uistinu je pravi svećenički život. Stekao je zvanje u vrlo mladoj dobi; dramatična iskustva rata prekinula su školovanje u sjemeništu, zaređen je u 24. godini zajedno sa starijim bratom i skupinom mladića prokušanih u vjernosti Bogu i Crkvi. Nadahnjivali su se na uzorima kao što je bio mladi svećenik Alois Andritzki, umoren u 31. godini u koncentracijskom logoru Dachau 1943. godine i prije nekoliko dana proglašen blaženim, koji se na početku zatočeništva zavjetovao: „ Nikad nećemo zaboraviti, pa ni na tren, svoje svećeništvo“ – istaknuo je pater Lombardi.

Papa Benedikt XVI. podario nam je promišljanja i uzvišene riječi o svećeništvu, naročito prije godinu dana na zatvaranju svećeničke godine. Shvaća se da te riječi proizlaze iz dubine njegova osobnoga iskustva primljene i vjerno gajene milosti. Podsjećamo na glasovitu izreku: Ta smionost Boga, da ljudskim bićima povjeri samoga sebe, koji smatra, unatoč našim slabostima, da su ljudi sposobni djelovati i i zamjenjivati ga – ta je smionost Boga zaista velika stvar koja se krije u riječi 'svećeništvo' – ustvrdio je pater Lombardi.

Duhovno se ujedinimo s Papinom molitvom, moleći da primjer njegove poniznosti i radosne vjernosti u služenju smionom Bogu bude učinkovit poticaj rađanju novih zvanja i svetosti svih svećenika – zaključio je pater Lombardi.

Šezdesetoro umjetnika papi Benediktu XVI. povodom 60. obljetnice njegova svećeničkoga ređenja poklonit će izložbu naslovljenu „Sjaj istine, ljepota ljubavi“. Izložba će biti postavljena u predvorju Dvorane 'Pavao VI.' te će se moći posjetiti od 5. srpnja do 4. rujna, a otvorit će ju sm Sveti Otac, 4. srpnja.

Osvrnuvši se na samu izložbu koja se sastoji od bogate mješavine umjetničkih izraza, msgr. Pasquale Iacobone, voditelj Odjela „Umjetnost i vjera“ Papinskoga vijeća za kulturu, istaknuo je da izložba obuhvaća 60 vrlo originalnih djela, od jednostavnoga rukopisa pjesnika-pisca koji je napisao pripovijest posvećenu Papi, sve do djel arhitekta, zlatara, kipara, slikara, ali i glazbe, književnosti i filma. Mislim da će taj mozaik umjetnosti dati poseban, originalni ton tom događaju – istaknuo je msgr. Iacobone.

Autor: vg/Radio Vatikan

Post je objavljen 19.06.2011. u 22:26 sati.