Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Eleventyone ...

Photobucket

"Eleventyone" is satirized Internet slang for over-exclamation in typed statements. U slobodnom prijevodu moje malenkosti - 111 je u internetskom slengu naziv za prenaglašene uskličnike u pisanim iskazima.

!
Uskličnik.
Vjeruje se da mu oblik dolazi od latinske riječi io = radost.
U pisanom jeziku uskličnik označava usklične rečenice koje izražavaju (snažne) emocije, stavove ili su pak oznaka imperativa. Uskličnik također ukazuje na 'povišeni ton' govora.

Stilisti preporučuju oprezno korištenje uskličnika, posebice u 'formalnim' tekstovima. (Pošto je autor, nažalost, onemogućio ugradnju video-clipa, mogu vas samo uputiti da kliknete na link - How To Apply Exclamation Marks.)

F. Scott Fitzgerald preporučuje: Cut out all those exclamation points. An exclamation point is like laughing at your own jokes.* No, neki se pisci ne bi složili s njim. Thomas Wolf, naprimjer, koji je poznat po 'besramno liberalnom korištenju uskličnika' (kako veli jedan kritičar).

Dakle - koristite uskličnik umjereno i oprezno.
I nikad ne koristite dva ili tri uskličnika u nizu!!!

...

Ima istine u tome da u ovom svijetu koji je pun buke i bijesa uskličnike treba koristiti oprezno. No, bojim se da bismo, u strahu od pokazivanja emocija, mogli odustati od uskličnika i tamo gdje su neophodni:

Woou!
Hihihihihihi!
Da!
Volim Te!

Kad se život pretvori u izjavnu rečenicu s točkom (bez uskličnika i upitnika), više nije vrijedan življenja. Neću ovdje dodati uskličnik, iako bih rado i ovu rečenicu i život, kad mu dođe kraj, završila s barem jednim uskličnikom ...

... ako ne i s tri uskličnika u nizu ...

!!!

* I - umjesto replike F. Scottu Fitzgeraldu i opreznim 'stilistima' :








Post je objavljen 19.06.2011. u 11:11 sati.