Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Sloboda i tolerancija u kapitalističkom društvu

U društvu u kojem dominira kapital i kapitalistička ideologija i ideje slobode i tolerancija su prilagođene potrebama kapitala.
Konzervativci se često bune da su se izgubile vrijednosti u društvu i da se sve relativizira, liberali govore o potrebi za tolerancijom i slobodama i o našem životu u slobodnom društvu.
Ni jedno ni dugo po meni nije u potpunosti točno, kapitaliam nije zainteresiran za vrijednosti koje mu ne škode i ne smetaju nesmetano kolanje kaptala, a liberale ideje o toleranciji i slobodama i pravima su ograničene potrebama kapitala.

Kapital određue vrijednosti u društvu. Kaptalistički ideolozi će zamjeriti mnoge stvari Crkvi i njezino mješanje u politiku, pravila koja se nameću vjernicima,ponašanje svećenika, novce koje dobiva iz proračuna, ali isto tako će ti kapitalistički ideolozi odrediti što je pravi smisao kršćanstva.
A to je tolerancija i ljubav prema šopingu uoči Božića, ruža i bombonjera za Valentinovo, darovi za svetog Nikolu itd.
Znači nije kapitalizam protiv religije, već protiv toga da bilo tko osim potreba tržišta i kapitala određuje što je to kršćanstvo, a što ne i tko je pravi vjernik, a tko ne.
Tako nam pi-ar agencije, trgovački lanci,novinari glasnka krupnog kapitala, razni Brukete i Žnići postaju nova Kongregacije za nauk vjere.

Slično je i s narodom i državom. Ako predstavlja prijetnju tržištu i kolanju kapitala preko svih državnih granica, tada je riječ o državi koja guši prava i slobode izbora, leglo nacionalizma i represije. Uloga države je da pomaže kapitalu, štiti prava na imovinu i prlagođuje zakone potrebama tržišta (a ne naroda).

Kultura i tradicija služe tek za brendiranje zemlje i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, bolju prodaju turističkih aranžmana. Ako predstavlja kočnicu kapitalu onda je kultura i tradicija nekog naroda tek odraz stoljetne zatucanosti, ksenofobije i zatvorenosti divljih plemena.

Kapitalisti se bune zbog miješanja Crkve u politiku, ali to treba pogledati kroz širu sliku. Kapitalu smeta čak i ako se političari petljaju u politiku, i ako se građani petljaju u politiku svoje zemlje isto smeta, samo je za kapital i investitore poželjno da se petljaju u politiku, samo njima treba prilagođavati pravila.



Post je objavljen 17.06.2011. u 15:36 sati.