Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Zadnja stanica Prečko


OPEN AIR festival "ZADNJA STANICA PREČKO" from ZADNJA STANICA PREČKO on Vimeo.
Vjerovali ili ne, danas je Prečko rockerski centar Zagreba! wink

Naime, čak i meni, stanovniku Prečka sa nekoliko godina staža nije bilo poznato da je ovaj kvart pun rockerskih zbivanja i poznatih likova sa te scene ... i potpuno me je pred tjedan dana iznenadio plakat koji sam našao nalijepljen na vratima mog haustora kojim se reklamira rock koncert "Zadnja stanica Prečko" dana današnjeg, 16.06.2011.

"Ma, to mora da je neka greška!", pomislio sam. No, nije, fakat je istina. Kako se meni čini, idejni pokretač cijelog projekta je Renato Metessi, poznat kao pjevaš nekadašnje "Patrole" odnosno još uvijek živućih "Zvijezda" koji je malo pomalo uočio koncentraciju muzičara u Prečkom, od toga da su gotovo sve ulice ovog kvarta nazvane po klasičnim skladateljima, pa do toga da je dosta rock muzičara i autora nastanjeno u kvartu. Uostalom, da ne prepričavam originalne riječi, evo i citata sa Facebook stranice čitavog projekta:

"Priča počinje u neobaveznom razgovoru sa prijateljem, u kojem Renato sam sebi osvijesti da u naselji ima u biti nevjerojatan broj glazbenika. Glazbenika iz različitih vremenskih razdoblja, različitih glazbenih stilova, te da čak i ulice nose imena najvećih domaćih i stranih glazbenika poput Tijardovića, Dobronića, Beethovena, Smetane i drugih. Te dolazi na ideju da ih sve poveže u veliki projekt održavanja zajedničkog koncerta na dan naselja Prečko. Razgovore sa njima vodi na različitim mjestima po kvartu i u gradu (na probama u atomskim skloništima, klupicama u parku, lokalnim kafićima itd). Sve te glazbenike .(njih 30-tak) veže jedna zajednička crta - svi oni imaju nekakav odnos s naseljem, ovdje žive ili su živjeli. Kroz glazbenu priču Renata Metessija , provlači se i lokalna svakodnevnica u koju su uključene poznate osobe i iz drugih životnih sfera - TV, film, sport, umjetnost, entertainment, politika i dr.
Osim svima poznatih osoba u samoj priči sudjeluju i stanovnici naselja, koji su na neki način ostavili traga na lokalni život.

Film vuče nostalgičnu priču, potiče na priču o gradovima i ljudima s ciljem da pronosi poruku: Grad su ljudi, grad nisu zidine a ljudi mijenjaju svijet oko sebe! Stoga ova priča postaje urbana gradska priča bilo kojeg hrvatskog grada pa i glazbenici koji na festivalu sudjeluju vuku porijeklo iz svih krajeva.
Kraj filma nas uvodi u živi svijet….zadnja stanica filma je Prečko i tu dolazimo do LIVE glazbenog spektakla kada se snima završna scena u kojoj i publika postaje dio filma."


A ovdje je kratki video sa par scena s druge strane zavjese:


ZADNJA STANICA PREČKO (behind the scenes) from ZADNJA STANICA PREČKO on Vimeo.
Plakat za koncert snimljen u Prečkom. Snimio: Vanja


Stoga, svi vi koji to možete, dođite danas u Prečko pa da vidimo kako će to izgledati - ja stižem sa cijelom obitelji!

Post je objavljen 16.06.2011. u 12:46 sati.