Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Svjedočanstva i detalji iz organizacije Papina pohoda

Vlč. Šreter i prof. Nekić u razgovoru za HKR
Vlč. Robert Šreter, tajnik Odbora za doček Svetog Oca i prof. Nevenka Nekić gostovali su u srijedu 8. lipnja u emisiji „Znakovi vremena“ na Hrvatskom katoličkom radiju. U posljednjoj ovosezonskoj emisiji urednice Tanje Popec gosti su komentirali dojmove, ali i zanimljivosti Papina dolaska, stavivši pritom naglasak na poruke koje je Sveti Otac odaslao mladima i obiteljima.
„Papu sam pozdravila na njemačkome jeziku“
Prof. Nekić imala je čast da bude među šesnaest uglednika kojima je dodijeljena čast da se upoznaju sa Svetim Ocem u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. „Papu sam pozdravila na njemačkome jeziku, ali i našim tradicionalnim latinskom pozdravom, pri čemu se on ugodno iznenadio“, kazala je prof. Nekić spomenuvši mu kako u publici sjedi mnogo njezinih bivših đaka, što je Svetoga Oca razveselilo. Ovaj susret s Benediktom XVI. podsjetio ju je na prethodne susrete s Ivanom Pavlom II, s kojim se svojevremeno susrela čak 15-ak puta.

„S Ivanom Pavlom II. prvi put sam se susrela u jednoj privatnoj audijenciji, 1988. kada je tom prilikom uzeo moje ruke u svoje, izrazivši pritom riječima svoje oduševljenje činjenicom da jedna majka odgaja naše svećenike“, kazala je prof. Nekić, nekadašnja predavačica u Katoličkoj bogoslovnoj gimnaziji.
Dojmovi o cijelom pohodu, kao i o organizaciji iznimno su pozitivni. Teret funkcioniranja događaja pao je na leđa organizatorima koji su odradili izniman posao, među kojima je i, kao tajnik Odbora za doček Svetoga Oca, vlč. Robert Šreter.

„U njegovim se očima vidjelo da je sretan, pun dojmova“
„Na molitvenom susretu u katedrali doslovno više nisam mogao stajati na nogama. No, sada s jednim odmakom od nekoliko dana mogu priznati kako sve poteškoće, napori i stres padaju u drugi plan, sve se to zaboravlja, tim više što je sve bilo toliko krasno“, rekao je vlč. Šreter opisujući potom susret sa Svetim Ocem: „Papa mi je pružio ruku, pogledao me čvrstim, ali nježnim pogledom. Rekao je da smo napravili odličan posao. U njegovim se očima vidjelo da je sretan, pun dojmova. Tog je trenutka s mene spao čitav teret briga.“
Unatoč savršenoj slici sa zagrebačkog glavnog trga i kasnije Hipodroma, problema nije manjkalo. Čitavu noć sa subote na nedjelju pljuštala je kiša, a Hipodrom je praktički bio potopljen.
„Na prostoru iza oltara stvorila se kaljuža, a bilo je i oko deset centimetara vode, ako ne i više. Kamioni su dolazili, bušilo se i nasipao se šljunak“, podijelio je svoja iskustva sa slušateljima HKR-a vlč. Šreter spomenuvši kako je te večeri udario grom na Hipodromu. „Uplašili smo se za instalacije, neki su čak pomislili i da će se morati sve otkazati. Ta je noć bila najava smaka svijeta, no ona se s prvima zrakama sunca pretvorila u nešto prekrasno.“
Vremenske su prilike tijekom cijelog posjeta bile znakovite. Kardinal Bozanić rekao je kako je Papa donio sunce, svjetlo, a kada je otišao, kiša je pala kao da zalijeva sve ono što je Sveti Otac posijao svojih dolaskom.

Sustavni rad s mladima
Komentirajući atmosferu na Trgu bana Josipa Jelačića, gosti su izrazili svoje zadovoljstvo dostojanstvenom i radosnom dobrodošlicom kojoj su mladi pozdravili Svetoga Oca.
„Mladi je čovjek vedar, on voli zapjevati, zaplesati, ali u dubini svoga srca i duše on također traži Boga. U trenutku kada ga prepozna, on se pretvara u radosna čovjeka“, kazao je vlč. Šreter dodavši kako tišina kojom su zadivili mnoge ne začuđuje: „Mladi su bili svjesni da nisu na utakmici ili rock koncertu. Sveti Otac nije došao radi sebe, već radi Isusa Krista. Oni su prepoznali njegovu iskrenu vjeru. To je pokazalo kako su mladi puni života, vedrine, također otvoreni i djelovanju Božje milosti“, rekao je vlč. Šreter.
Otac Lombardi je prilikom tiskovne konferencije u hotelu Westin istaknuo kako se vidi da se s mladima u Hrvatskoj sustavno radi. „Ti mladi s kojima sam ja kao profesorica radila 40 godina, svjedočili su onome što je već rečeno – 'Bit ćete mi svjedoci'. Benedikt je spojio vjeru i razum na jedan poseban način. Mladi na Trgu bili su onakvi kakvi i trebaju biti, zalog hrvatskog naroda za budućnost, na mjestu središta hrvatskoga naroda – Trga bana Josipa Jelačića. Mladost nas je sve do suza dirnula svojim nastupom“, objasnila je prof. Nekić.
Uloga Crkve u formiranju savjesti
Prilikom svoga govora u Hrvatskom narodnom kazalištu Sveti je Otac istaknuo ulogu Crkve u formiranju savjesti, ali istaknuo je i svjetski poznate Hrvate koji nam svima mogu služiti kao uzor.
„Moramo se umno otvoriti, kako je to sročio Sveti Otac“, kazao je vlč. Šreter upozorivši na problem što katolici na visokim pozicijama i javni djelatnici ne žive uvijek prema kršćanskim vrijednostima. „Papa je govorom prozvao sve nas. Volio bih da se povodom Papina govora naši javni djelatnici vjernici zapitaju žive li po kršćanskoj savjesti“, rekao je vlč. Šreter za HKR.
Benedikt XVI, između ostalog, istaknuo je i našeg velikana Ruđera Boškovića. „On je savršen spoj onoga što je Papa naglasio kao spoj razuma i vjere koja mu nije smetala da bude jedan od najvećih znanstvenika svoga doba“, rekla je prof. Nekić naglasivši kako je Bošković „ljubio Boga i domovinu, a punim se srcem davao znanosti“.

Pohvale službenoj stranici pohoda
I strani, ali i domaći mediji pohvalili su službenu stranicu pohoda – Papa.hr. „Na tom je području napravljen izniman posao, a poruke pohvala i zahvala ne prestaju pristizati na e-adresu redakcije mrežne stranice koja je u periodu od 20. travnja pa sve do 7. lipnja zabilježila 136 408 posjeta, a ukupni broj otvaranja stranica cjelokupnog sadržaja brojio je 585 265“, rekao je vlč. Šreter.
„Velika je bila zainteresiranost, stranica je bila puna sadržaja. Iz press centra pohvalili su nas mnogi novinari. Već dugo, za vrijeme nekog posjeta u zemljama u kojima su boravili, nisu susreli tako dobro napravljenu stranicu“, kazao je vlč. Šreter zahvalivši pritom svim volonterima koji su pomogli u njezinoj realizaciji.
Autor: M. V. / HKR

Post je objavljen 15.06.2011. u 01:54 sati.