Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja za 15. lipnja 2011

- Split, (IKA) - Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja sa mjesečnim susretima mladih trećom srijedom u mjesecu. Tako će sljedeći susret biti u srijedu 15. lipnja u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Gost susreta je profesor emeritus KBF-a u Zagrebu dr. don Tomislav Ivančić koji će održati predavanje na temu: "Obitelj-mjesto susreta ili mjesto sukoba?" Tema je prikladna ozračju Godine obitelji i susreta Svetog Oca s mladima i hrvatskim obiteljima prigodom prvoga Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, te je svojevrsna cjelina i plod milosnih dana Crkve u Hrvata. Ovaj susret je ujedno i posljednji u ovoj pastoralnoj i akademskoj godini te se očekuje i sudjelovanje splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Susret će biti osmišljen već prepoznatljivim i prihvaćenim duhovnim, znanstvenim, multimedijalnim, dramsko-scenskim i glazbenim sadržajem.

- Zadar, (IKA) - Ivica Matešić Jeremija, književnik i publicist, gost je susreta "Večer u knjižari" u srijedu 15. lipnja s početkom u 20.30 sati u knjižari Verbum u Zadru.
Matešić je član Društva hrvatskih književnika i vojni časnik, zamjenik načelnika službe za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane RH. Nazivan tribunom hrvatskih ratnika, predstavit će svoje djelovanje vođen pitanjima moderatorice Ines Grbić. Njegove kolumne o poratnoj Hrvatskoj i Domovinskom ratu, prožete kršćanskom vjerom i domoljubljem, pisani su spomenik cijele jedne generacije, sabrane u sedam knjiga.
Matešić je bio i vojni izaslanik Republike Hrvatske pri hrvatskom veleposlanstvu u Rimu od 2005.-2008. g. te prvi hrvatski polaznik Visokih studija obrane Talijanske Republike. Dobitnik je mnogih priznanja, između ostalog i Odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Spomenice Domovinskog rata i dva posebna priznanja pape Ivana Pavla II.

- Rijeka, (IKA) - Četvrti Vidfest, festival popularne duhovne glazbe, održat će se na blagdan sv. Vida, u srijedu 15. lipnja na Trgu riječke rezolucije u Rijeci u 20 sati. Temeljni je cilj tog festivala, koji se održava u organizaciji Povjerenstava za mlade i crkvenu glazbu te Ureda za mlade Riječke nadbiskupije, širiti i promicati kršćanske vrijednosti među mladima, te iskoristiti potencijal i potaknuti glazbeno stvaralaštvo glazbenih skupina mladih, ponajprije Riječke nadbiskupije, kroz zajednički susret u duhovnoj pjesmi. Sav prihod od dobrovoljnih prihoda ovogodišnjeg Vidfesta, ide u korist humanitarnog projekta socijalne samoposluge.
Na temelju raspisanog natječaja i pristiglih prijava, organizacijski odbor izabrao je sljedeće izvođače za nastup na festivalu: Aledory, Anna, Assunta, Ben Hur, Daniel Šimek, Daniela Sisgoreo Morsan, Djeca Svetog Vida, Effatha, Ivan Špoljarić & grupa Accept, Mario Mesarnik. Quartet Noa, Semper Magis, Snagom Duha, Zajednica Krista Kralja i Zbor mladih župe Sv. Josipa Rijeka.
Istog dana uoči festivala, nakon procesije od katedrale Sv. Vida, preko Korza do Trga riječke rezolucije, svečano koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

- Kaštela, (IKA) – Udruga "Put radosti" za zaštitu i promicanje kršćanskih vrednota organizira tribinu na temu "Kockanje? Siguran gubitak!" u srijedu 15. lipnja u 20 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. O temi će govoriti mr. don Boris Vidović, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

- Zagreb, (IKA) – Predstavljanje knjiga "Vi ćete biti kršteni Duhom Svetim" i "Ovo činite meni na spomen" mr. Ive Baotića održat će se u srijedu 15. lipnja u prostoru-knjižari izdavača Naklade sv. Antuna u Zagrebu, Kaptol 6 s početkom u 20 sati.
Na predstavljanju će govoriti fra Bonaventura Duda i fra Mario Cifrak.

- Zagreb, (IKA) – Tema redovite mjesečne tribine Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u srijedu, 15. lipnja bit će "Na tragu istine o Europskoj uniji".
Tribina će se održati u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove, Palmotićeva 31 (dvorišna zgrada) u Zagrebu s početkom u 19.45 sati, a predavač će biti prof. dr. Branimir Lukšić.

- Slavonski Brod, (IKA) - Udruga Grozd održat će u srijedu 15. lipnja s početkom u 19.30 sati u Katehetskom centru župe Gospe od Brze Pomoći, u Slavonskom Brodu tribinu na temu "Zašto stvarne promjene u Hrvatskoj nisu moguće bez društvenog angažmana vjernika?" Na tribini će govoriti predstavnica udruge GROZD Željka Marić iz Sl.Broda i predsjednik udruge GROZD, Ladislav Ilčić iz Varaždina.

- Zadar, (IKA) - "Eutanazija u moralno teološkoj prosudbi" naziv je knjige dr. don Jerolima Lenkića, svećenika Zadarske nadbiskupije, koja će se predstaviti u srijedu 15. lipnja u maloj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru s početkom u 19 sati.
Knjigu će predstaviti svećenici Damir Juričin i Mario Soljačić, dr. Miroslava Markulin, spec. obiteljske medicine, dr. Nediljko Jović, kirurg, te autor Lenkić, prof. moralne teologije.
U glazbenom programu sudjeluju Šime Lenkić, ženska klapa Magnificat i svećenička klapa Sv. Zoilo.

- Petruševec, (IKA) – Župa sv. Vida u Petruševcu, koja ove godini slavi 10. obljetnicu utemeljenja, svečano 15. lipnja slavi svoga nebeskog zaštitnika. Mise su u 8, 11 te u 19 sati kada koncelebraciju predslavi salezijanac don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan.

- Vidova gora, (IKA) – Na blagdan sv. Vida, u srijedu 15. lipnja, vjernici otoka Brača hodočastit će na Vidovu goru, najviši vrh jadranskih otoka koji se nalazi na nadmorskoj visini od 778 m. Misno slavlje na ostatcima crkvice sv. Vida iz 12. stoljeća u 19 sati predvodit će povjerenik za mlade Hvarske biskupije Ante Matulić u zajedništvu s dekanom Bračkoga dekanata Tonijem Plenkovićem i ostalim bračkim svećenicima.

- Rijeka, (IKA) - Riječka nadbiskupija i grad Rijeka 15. lipnja proslavit će svojeg zaštitnika sv. Vida. Misu u 18 sati, koja započinje procesijom od riječke katedrale, Korzom, do Trga riječke rezolucije, predvodit će požeški biskup Antun Škvorčević.
Pontifikalnu misu riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodit će u 11 sati u katedrali Sv. Vida i na misi tradicionalno podijeliti medalje sv. Vida kao priznanje desetorici vjernika laika kao zahvalu za njihovo zalaganje za dobrobit Crkve. Mise će se 15. lipnja slaviti još i u 7, 8 te u 9 na talijanskom jeziku, a predvodit će ju mons. Eugenio Ravignani, tršćanski biskup u miru.
Mise trodnevnice od 12. do 14. lipnja u 18 sati predvodit će mr. Ivan Stošić, trsatski dekan. Prvoga dana trodnevnice svečano će se ispred katedrale podići zastava sv. Vida, a posljednjeg dana misi će prethoditi pjevana večernja koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

- Zagreb, (IKA) – U srijedu, 15. lipnja, u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu (Masarykova 28, III. kat) bit će održano svečano predstavljanje knjige Daniela Miščina "U potrazi za svetim. Svjetlo s Istoka i imanencija transcendencije". Svečanost će započeti u 12 sati. Pozdravne će govore održati prof. Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Robert Vartanović Markarjan, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Knjigu će predstaviti mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, prof. dr. sc. Ante Vučković, prodekan za znanost Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Ivan Karlić, pročelnik katedre dogmatske teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i sam autor, doc. dr. sc. Daniel Miščin. Program će voditi urednica knjige Miroslava Vučić. Nakon svečanosti bit će upriličen prigodni domjenak, tijekom kojeg će knjigu biti moguće nabaviti po promotivnoj cijeni.

- Žažina, (IKA) - U srijedu 15. lipnja na blagdan sv. Vida, zaštitnika Žažine, u župnoj crkvi u Žažini misno slavlje predvodi vlč. Nikola Majcen, župnik u Budaševu u 11 sati. Proslavi župnog blagdana prethodit će dvodnevna duhovna obnova 13. i 14. lipnja s početkom u 18 sati koju će također predvodit vlč. Majcen. U utorak 14. lipnja nakon mise bit će kulturno umjetnički program KUD-ova Ivan Goran Kovačić iz Siska i Poculica iz Letovanića.

- Zadar, (IKA) - Susret zadarskog svećenstva i redovnica, kojim će se obilježiti 50. svećenički dan Zadarske nadbiskupije i 51. dan redovnica Zadarske nadbiskupije, održava se u srijedu 15. lipnja s početkom u 11 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. U zajedništvu sa svećenicima, redovnicima i redovnicama zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi molitvu Srednjeg časa kad će prisutnima uputiti i prigodnu pastirsku riječ.

- Vid, (IKA) - Na blagdan sv. Vida 15. lipnja mise u crkvi Sv. Vida su u 8 i središnja u 18 sati. Slavlje počinje procesijom kroz mjesto sa kipom sveca.
Misu predvodi biskupov delegat mons. Jure Vrdoljak koji će tom prigodom krizmanicima podijeliti sakrament potvrde.

Post je objavljen 15.06.2011. u 00:36 sati.