Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikolinakranjec

Marketing

Uskršnji običaji u Prigorju

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, sjećam se od kad znam za sebe u Uskršnjoj noći, palimo Uskršnji krijes, odnosno " vuzmicu" ( vuzmenjak , vuzmenka, vazmenka, kris...). Takvi običaji poznati su još od davnih, srednjovjekonih vremena diljem Europe, kao dio religije i pučkih običaja. U paljenju su nekad sudjelovala cijela sela, od onih najmanjh pa do najvećih. No kako se vremena mijenjaju, rijetka su mjesta u kojima sudjeluju svi suseljani organizirano. Tradiciju održavaju folklorna društva, te ekološke i sportske udruge.
Kako moja obitelj drži do običaja, i kako sam odgajana u tom duhu, poseban je osjećaj sudjelovati u izgradnji same vuzmice i njezinom paljenju. Iščekivanje čija će biti veća i čija će duže gorjeti, ponavlja se svake godine.

Gradi se u piramidalnom i okomitom obliku, do visine od čak 12 metara. Nekada su pripreme trajale po mjesec dana, a danas tek tjedan ili dva.
Evo nekoliko vuzmica sa zelinskog područja, koje se ipak može pohvaliti, kako drži do tradicije i ne moramo se brinuti da će naši lijepi, nekadašnji običaji nestati.

Photobucket

Photobucket

Photobucket







Post je objavljen 27.04.2011. u 14:10 sati.