Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Regionalni pristup izbjegličkim problemima - bilateralna suradnja resornih ministarstava Republike Srpske i Republike Hrvatske


Banja Luka, 10.06.2011.godine. Sastanak ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, nastavak je aktivnosti vezanih za dogovor iz Slavonskog Broda, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na sastanku je razgovarano o regionalnom pristupu rješavanja izbjegličkih pitanja, unaprjeđenju saradnje i formiranju međunacionalnog koordinacionog tijela.
Ministar Davor Čordaš je rekao da je Vlada Republike Srpske spremna da pruži podršku svim vidovima donatorske pomoći za povratak Hrvata u Republiku Srpsku i naglasio važnost koordinacije nadležnih ministarstava Hrvatske i Republike Srpske u tom smjeru. Napominjući probleme povratnika kojima su obnovljene kuće, a nemaju adekvatnu infrastrukturu ili efekte utrošenih sredstava za obnovu infrastrukture u mjestima gdje je mali broj povratnika, ministar Čordaš je naglasio da će mnogo bolji efekti biti postignuti koordiniranim projektima, koji će se dopunjavati i tako stvoriti potpunije pretpostavke za povratak i dostojanstven život.
Govoreći o održivom povratku, ministar Čordaš je rekao da je Vlada Republike Srpske, do sada uložila oko 216 miliona KM, ali da je ostalo još mnogo pitanja za rješavanje, te da osnovni problem predstavlja nedostatak sredstava. Nakon održavanja regionalne donatorske konferencije o izbjeglicama između BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore tijekom ove godine, trebala bi da se finalizira suradnja u rješavanju ovih pitanja na regionalnom nivou. Ministar je podsjetio da u BiH ima ukupno oko 50.000 zahtjeva za povratak, 22.000 zahtjeva je za područje Republike Srpske, a od toga je preko 7.000 zahtjeva Hrvata.

"Vjerujemo da će se relativno brzo na nivou BiH uspostaviti institucija za ova pitanja zato što imamo značajan resurs u Fondu za povratak", rekao je ministar Čordaš, te istaknuo važnost pokretanja pitanja prekogranične privredne saradnje, bez koje neće biti održivog povratka, navodeći primjer suradnje općina Slavonski Brod i Brčko, te općina Slavonski Brod i Srbac.

U narednom periodu najvažnija su pitanja obnove preostalog broja oštećenih stambenih jedinica, infrastrukture i osiguranje ekonomske održivosti”, napomenuo je ministar Čordaš i dodao da tehničku pomoć, u pojedinim općinama povratka, mogu pružiti odsjeci Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

U Republici Srpskoj, prijeratnim vlasnicima ukupno je vraćeno oko 100.000 stambenih jedinica koje su uslovne za stanovanje, a obnovljeno je još preko 72.000 stambenih objekata.
Državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Hrvatske Branko Mučnjak, je podsjetio da Vlada Hrvatske duži niz godina provodi program doniranja građevinskog materijala za obnovu stambenih jedinica svim izbjeglim Hrvatima iz BiH, za šta je do sada utrošeno više od 272 miliona kuna, te da će se za povratak osigurati i sredstva kroz mogući povrat Poreza na dodatu vrijednost.

"Prema našim podacima, imamo preko 4 000 zbrinutih objekata, a toliki je i trenutni broj zahtjeva za obnovu, dok naš zakonski okvir predviđa 35 kvadratnih metara prostora za obnovu po osobi", rekao je Mučnjak i dodao da se kroz kontinuitet pomoći od 2001. godine i kroz šest programa koji su se od tada realizirali postepeno zbrinjavaju svi koji su podnijeli zahtjeve, iako je od podnošenja zahtjeva potrebno značajno vrijeme za njihovu realizaciju.

Prema riječima ambasadora Hrvatske u BiH Tončija Staničića, postojeća kvalitetna koordinacija i komunikacija BiH i Hrvatske po ovom pitanju može se poboljšati i kroz rad ostalih institucija, kao i kroz rad ministarstava nadležnih za pitanja izbjeglica.
"Radit ćemo intenzivnije i na koordinaciji privrednih ulaganja i velikih projekata u oblasti infrastrukture, što će omogućiti povratak ljudi i njihovo situiranje na mjestima gdje su ranije živjeli", rekao je ambasador Staničić.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković.


Post je objavljen 11.06.2011. u 21:29 sati.