Ovo torta je varijacija na temu tzv. Kilimandžaro torte, a napravljena je od sastojaka koje sam imala na raspolaganju.
Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Nadjev
500 ml mlijeka
3 vrećice praška za puding od čokolade
8 žlica šećera
1 žlica kakaa
150 g čokolade za kuhanje
185 g mekanog margarina/maslaca
15 g želatine u prahu
1 staklenka kompota od višanja
Ukrašavanje
šećer u prahu
oko 50 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Za biskvit, jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko i lagano izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom i kakaom.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (promjera 24 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen (zapiknite čačkalicu, ako je čačkalica čista i suha, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za nadjev, u lonac stavite 350 ml mlijeka i 8 žlica šećera, zakuhajte na laganoj vatri, miješajte da se šećer rastopi.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i kakaom. Dodajte kipućem mlijeku i skuhajte kao puding.
Smjesu ostavite da se hladi oko 1 min., pa dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se ohladi, povremeno promiješajte (posudu možete staviti u sudoper napunjen hladnom vodom, kako bi se smjesa brže ohladila).
Mekani margarin/maslac kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodavajte ohlađenu smjesu, miksajte da se sve poveže u glatku kremu.
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
Kad nabubri, rastopite ju na laganoj vatri (pazite da ne zakuha) i umiksajte ju u nadjev.
Višnje ocijedite i kuhačom ih umiješajte u nadjev.
Posudu okruglog dna (zapremnine 1,5-2 l) obložite aluminijskom folijom.
Promjer posude trebao bi odgovarati promjeru pečenog biskvita; ili biti malo manji.
Pripremljeni nadjev stavite u posudu, odozgo zagladite i stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.
Jednu koru narežite na 12-16 jednakih trokutastih šnita – kao da režete tortu.
Drugu koru položite na pladanj. Navlažite ju sokom iz kompota od višanja.
Kad se nadjev s višnjama stvrdne, istresite ga na okrugli biskvit, odlijepite foliju. Narezane šnite biskvita poredajte, gusto jednu do druge, na stvrdnuti nadjev. I te šnite odozgo malo navlažite sokom iz kompota.
Tortu stavite u hladnjak do posluživanja.
Sa strane (po biskvitnom dijelu) tortu posipajte šećerom u prahu, a u sredinu (u otvor između biskvita) stavite nasjeckanu čokoladu.
Post je objavljen 11.06.2011. u 08:26 sati.