Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pripadantebi

Marketing

AFRODIZIJAK










Nikako ne mogu odolit prilipom kaparinom cvitu. Nježan, romantičan, neodoljiv, cvit iz kamena.
Da bi nekako popratila ove slike tekstom, provrtila sam malo internet i tamo pronašla:





Grčki povjesničar Teopomp je zapisao:
Bog mora Posejdon zaveo je Zeusovu miljenicu Dahomar te oni pred bijesnim olimpijskim vrhovnikom utekoše u Jadranski zaljev i tu se predadoše ljubavnoj strasti.
Progoneći ljubavnike, izbezumljen od ljubomore, hitnu Zeus smrtonosnu munju sa neba na pohotnike. Ipak Posejdon uspije spasiti svoju voljenu nimfu Dahomar tako što na vrijeme, kada je strast dosegla vrhunac, zarone u more, a sjeme užitka i plodnosti rasprši se po stijenama, okamenjenom ljubavnom soku, stvarajući postelju od motara nad kojom se nadvija pupoljak kapare, nabrekao i ružicast pod skupljenim zelenim laticama.
I zbog toga motar i kapare treba kušati skupa, da ne povrijedimo pohotnu nimfu, ni Posejdona, a još manje Zeusa, čija nas ubojita munja sasvim sigurno ne bi poštedjela.








A sad malo o ljekovitim svojstvima kapare.
Kapare imaju dugu povijest upotrebe u medicinske svrhe. Od početaka grčke kulture koristile su se za ublažavanje upalnih stanja kao što je reumatizam. Osim protuupalnih svojstava ima antioksidativno, antibakterijsko, antikancerogeno i analgetsko djelovanje.
Zbog sadržaja biljnih sterola, kapari imaju povoljno djelovanje na prevenciju bolesti srca i krvnih žila. Biljni steroli su molekule koje snizuju razinu lošeg kolesterola u krvi i tako djeluju povoljno na zdravlje kardiovaskularnog sustava








Konzumiranjem ukiseljenih kapara potiče se rad probavnog sustava jer se pojačava apetit, ublažavaju želučane i crijevne tegobe. Nadalje, kapare su izvor vlakana čime se također doprinosi zdravlju probave.

Dodatak male količine kapara na mesu za roštilj sprječava stvaranje tvari koje štete DNA i potencijalno mogu uzrokovati rak i bolesti kardiovaskularnog sustava. Kapare sadrže izotiocijanate, koji su odgovorni za opori okus kapara, a pomažu razgradnju kancerogenih tvari u jetri i doprinose reduciranju pojave nekoliko vrsta raka. Nadalje, kapare sprječavaju oksidaciju masti u mesu tijekom pečenja i regeneriraju vitamin E.

U ayurvedskoj medicini koriste se kao stimulator funkcije jetre, a smatra se da posjeduju i zaštitni učinak na jetru.
Imaju zaštitni učinak na bubrege i dijuretičko djelovanje, pomažu kod anemije, artritisa i gihta.









POHVALA KAPARI
Luko Paljetak


Uspiješ vrlo rijetko vidjet cvijet
Vlastiti, nježna, a i kad procvati
Kraljica jedne noći on je, citra
Na strmom ziđu, što na vjetru titra
I ponavlja mu psalam da su sati
Još kraći nego jesu, da je svijet
Samotno mjesto; pupoljci su tvoji
Zeleni biser, savršeno djelo
Osame, u zid upisan tvoj rad
Već je i prije zida, dok se kroji
Nacrt mu; beru šutljivi te zato
Da mi te bućni možemo u jelo
Stavljati kao začin, da mu slasti
Poveća tvoja trpkost puna sjete
Kojoj je ona tek početak; zlato
Zeleno ti si, onamo gdje rasti
Ti možeš katkad anđeli tek slete
Da odmore se; ti nam tažiš glad
I budiš nam je, kaparo, ti cvijete
Što vidjelo ga nije niti pola
Onih što tobom slade se kod stola,
Niti će ikad vidjeti ga, kazna
To im je gora nego da te nikad
Kušali nisu, cvijete od samoće.








A branje kapara nije nimalo lako. Komodno bi se moglo uvrstit kao dobar trening za škraping.







Post je objavljen 10.06.2011. u 08:03 sati.