Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografiranje koncerata

U raznim klubovima u kojima nastupaju mladi i neafirmirani demo bendovi najčešće nema ograničenja što se tiče fotografiranja njihovog nastupa. Međutim, ipak postoji nekoliko stvari na koje pri tome treba obratiti pažnju.

Kako je u dotičnim klubovma najčešće mračno, a rasvjeta pozornice često zna biti prilično slaba (uglavnom se svodi na nekoliko raznobojnih reflektora), bilo kakvo uspješno fotografiranje nastupa se nerjetko može proglasiti pravim podvigom.

Digitalija tu zna biti jako nezahvalna. Bez objektiva velikog otvora blende (barem f2.8), te aparata koji na visokim iso vrijednostima može napraviti slike koje nisu zrnate do neprepoznatljivosti, jedina opcija je koristiti fleš. Međutim, blicanje flešom na koncertima nije poželjno!!! Osim što ubija atmosferu zna itekako smetati i izvođačima i publici.

Ponekad je puno boja i prihvatljivija opcija upotrijebiti neki "stari" filmski aparat (po mogućnosti sa ispravnim svjetlomjerom) i pri tome ga napuniti nekim visokoosjetljivim filmom (npr. Ilford delta 3200 ili kodak t-max 3200). Problem tu može predstavljati jedino to što su visokoosjetljivi filmovi nešto teže dostupni i najčešće su dostupni samo kao crno-bijeli.

Na kraju, s obzirom da u takvim klubovima na koncertima zna biti gužve do mjere da normalno kretanje bude onemogućeno, najbolje je doći ranije kako bi se zauzelo što bolje mjesto za snimanje, po mogućnosti što bliže pozornici i izvođačima.

Post je objavljen 12.06.2011. u 00:00 sati.