Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Obljetnica smrti blaženog pape Ivana XXIII.

Mnoštvo hodočasnika posjetilo je 3. lipnja baziliku svetoga Petra u Vatikanu ne bi li na cvijećem prekrivenoj grobnici iskazali svoje poštovanje prema blaženom papi Ivanu XXIII, prenijela je 3. lipnja Catholic News Agency (CNA).

Papa Ivan XXIII. preminuo je 1963, a najpoznatiji je po sazivanju Drugog vatikanskog koncila 1962. Unatoč svojoj kratkoj papinskoj službi koja je trajale svega četiri godine, „dobri papa Ivan“, kako je svojevremeno prozvan, ostavio je dubok trag u Crkvi, kao i u srcima vjernika.
Ivan XXIII. rođen je 1881. kao Angelo Roncalli u mjestašcu Sotto il Monte blizu Bergama na sjeveru Italije.

Venecijanskim nadbiskupom i patrijarhom imenovan je 1953, a pet godina kasnije, nakon smrti papa Pija XII, izabran je za papu.

Na upit zašto je i danas, gotovo 50 godina nakon njegove smrti i dalje tako popularan, kardinal Angelo Comastri za CNA odgovorio je: „U srcima katolika Ivan XXIII. ostao je zapamćen kao slika i prilika dobrote.“ „Mislim da je za to zaslužna činjenica da je papa, iako izabran sa 77 godina, tvrdio kako se Crkva mora pomladiti, unaprijediti“, rekao je kardinal Comastri, istaknuvši pritom kako je entuzijazam koji je papa gajio oko potrebe buđenja zanimanja za evanđelje zapanjujući.

Jedna od hodočasnica na grobu, Georgette Sweat iz Floride, koja je već u poodmakloj dobi, a sama je i prabaka, izjavila je: „Zahvalna sam što mogu biti ovdje. Bio mi je jedan od najdražih papa. Toliko je bio topao, brižan i karizmatičan.“

Autor: M. V. / CNA

Post je objavljen 08.06.2011. u 13:25 sati.