Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kako sam doživio papu Benedikta?: "Papa je pun ljubavi i očinske brige"

Mladi Zagrepčanin Daniel Vorih, koji je na subotnjem molitvenom bdijenju s Papom, izrekao svoje svjedočanstvo kršćanskog življenja ispričao nam je za našu stranicu kako je doživio susret s Benediktom XVI.
Daniele, jesi li imao tremu kada si tijekom jučerašnjeg susreta s Papom svjedočio?

Do samog svjedočenja nisam znao što ću i kako ću govoriti. Nisam htio čitati s papira jer bi to zvučalo suhoparno i stalno sam se borio u sebi između toga da samo pričam iz srca ili da ipak poštujem to što je pisalo na papiru. Odlučio sam već prije da ću probati iz srca govoriti. Zapravo i nisam imao tremu radi toga što svjedočim nego je to više bila borba koliko ću se uspjeti izraziti.
Kako si se osjećao tada pred 30 tisuća mladih na Trgu?

Nisam imao osjećaj da je toliki broj mladih, čak ni da govorim pred Svetim Ocem, baš čudan neki osjećaj, kao da sam pred poznatim ljudima, kao doma, kao da nisam ni bio tamo, bila je to neka posebna milost.
Mateja i ti pozdravili ste se s Papom. To nije bio dio protokola. Kako je do toga došlo?

Nitko nam nije rekao prije da ćemo ići do Pape, no imao sam osjećaj da bi moglo biti tako. Krenuli smo prema svojim sjedalima kada nam je ceremonijar Ante Crnčević rekao da nas Papa zove k sebi i tada smo se okrenuli i vidjeli kako nam Papa rukama gestikulira da dođemo.
Kako je izgledao susret s njime?

Nisam zapravo znao da li trebam kleknuti, pa sam pitao i rekli su mi da ne trebam. Nisam znao što reći, no vidio sam da mi Papa želi nešto poručiti. Pričao mi je na talijanskom jeziku i pored je sva sreća stajao prevoditelj pa sam mogao razumjeti. Rekao mi je da me podržava u odluci da postanem svećenik i da se nada da će mi se ostvariti želja. Mislim da je rekao i da će moliti za mene.
Što za tebe znači taj susret?

Meni je taj susret pokazao da je Papa čovjek od krvi i mesa, da je blizak ljudima, da je pun ljubavi i neke očinske brige i dobrote i omogućio mi da vidim stvarnost a ne priču o papi. Znači mi skidanje predrasuda i baš mi je dao ohrabrenje i poticaj da ostvarim svoje čežnje i da se borim na tom putu.
Autor: Ivan Tašev

Post je objavljen 08.06.2011. u 13:21 sati.