Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/erepublika

Marketing

SUPER Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

SUPER

Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Druga javna rasprava.

Tema druge javne rasprave su misija, vizija i strategija. Shema političkog sustava Treće Republike je prikazana radi lakšeg razumjevanja misije, vizije i strategije. Ona je za sada samo buba u uhu! Rasprava o shemi tek slijedi.

Misija (Zašto smo se okupili)
Progresivnom upotrebom e-rješenja uspostaviti ćemo Treću Republiku.

Vizija (Što ćemo postići)
Blagostanje kakvo ima društvo koje optimalno koristi resurse.

Strategija (Kako ćemo to ostvariti)

Promjenom sustava. Uz promjenu vlasti mora ići i promjena sustava.
Stvoriti ćemo sustav koji će omogućiti optimalnu upotrebu intelektualnih resursa građana, vlasti i gospodarstva. Sustav koji će uspostaviti transparentan dogovor - ravnotežu između interesa građana i gospodarstva. Nashova ravnoteža – održivi razvoj.

Ako se želimo ravnopravno uključiti u društvo razvijenih naroda, onda moramo barem na trenutak biti na većoj organizacijskoj razini on njih. Mi smo dovoljno mali i mi imamo dovoljne resurse da možemo tako visoko skočiti.

Ključ blagostanja ne leži u instant rješenjima ostvrarivim preko noći, već u transparentnom sistematskom radu svih segmenata društva.


Naša misija i vizija sažete su u naš slogan:
Opet će biti Super!!!


Misija, vizija, strategija, shema političkog sustava Treće Republike, zadaci, organizacija i referat o stanju u državi proći će javnu raspravu na portalu Pollitika.com nakon čega će biti usvojeni.

Javne rasprave su na portalu Pollitika.com:
SUPER: Prva javna rasprava
SUPER: Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike


Shema političkog sustava Treće Republike

Promjena sustava ne znaći potpuno ukidanje postojećeg oblika već dvije bitne izmjene:

1. Nadopuna sustava uspostavom Javnog državnog foruma
2. Optimiranje postojećih tijela javne vlasti

Javni državni forum je središnje mjesto za komunikaciju i uspostavu ravnotže između svih segmenata društva s ciljem da se svi raspoloživi resursi stave u službu uspostave blagostanja.

Pristup Javnom državnom forumu imaju sve fizičke i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj. Za registraciju na Javnom državnom forumu potreban je OIB. Dozvoljeno je anonimno javno istupati na Forumu.

Forum je javni servis i iznošenje lažnih, uznemirujućih i uvredljivih sadržaja podliježe sankcijama koje su propisane pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske.

Kroz Javni državni forum građani i gospodarstvo pokreću inicijative koje uz pomoć tijela javne vlasti postaju akti, odnosno sudjeluju u procesu donošenja akata koji je inicirala javna vlast s mogućnošću da na te akte građani ili gospodarstvenici ulože veto.

Dakle Javni državni forum omogućio bi da se realizira svaka dobra ideja uz zaštitni mehanizam da tom idejom nije uzurpirano nečije pravo.

Prva Republika

Na kraju razdoblja Prve Republike (1945-1990) građani su sudjelovali u postupku donošenja akata kroz Vijeće općina i Društveno političko vijeće, a privreda kroz Vijeće udruženog rada. Stavovi su se mogli iznositi samo kroz jednu partiju.

Druga Republika

Na kraju razdoblja Druge Republike (1990-2011) gospodarstvenici i sindikati, kroz nejasne kriterije odabira predstavnika te praktično bez pravila na koji način će se uspostaviti ravnoteža, sudjeluju u procesu donošenja akata kroz Gospodarsko-socijalno vijeće.

Treća Republika

U Trećoj Republici ideja u tri koraka postaje akt preko Javnog državnog foruma.

Inicijativa postaje akt kroz tri koraka:

Prvi prag je kad inicijativa prikupi dovoljan broj bodova da ju izvršna vlast i nezavisne agencije moraju razmotriti i dati mišljenje.

Drugi prag je kad inicijativa prikupi dovoljan broj bodova da predstavničko tijelo mora o njoj raspravljati i glasati.

Treći prag je kad inicijativa prikupi dovoljan broj glasova da se o njoj mora raspisati e-referendum.

Referndum je uspješan ako je inicijativa podržana od većine fizičkih ili većine pravnih osoba.

Veto kroz tri koraka:

Prvi prag je kad prijedlog izmjene akta prikupi dovoljan broj bodova da ju izvršna vlast i nezavisne agencije moraju razmotriti i dati mišljenje u procesu javne rasprave donošenja novog akta.

Drugi prag je kad prijedlog izmjene akta prikupi dovoljan broj bodova pa postaje amandman i predstavničko tijelo mora o njoj raspravljati i glasati.

Treći prag je kad prijedlog izmjene akta prikupi dovoljan broj glasova da se mora raspisati e-referendum o vetu na akt.

Veto daje većina fizičkih ili većina pravnih osoba.

Svaka pravna osoba ima broj bodova koji se račna na temelju; broja zaposlenika, plaćenih doprinosa i poreza, ukupnog prihoda, postotka prihoda od izvoza, ostvarene dobiti, reinvestirane dobiti, primljenih poticaja, subvencija, postotka financiranja iz državnog proračuna itd...

Pravne osobe na Javnom forumu mogu formirati klastere.

Moguće je da na nekom području pravo veta i donošenje akata ima čak i pravna osoba u sto postotnom stranom vlasništvu. Ako zapošljava više od pola svih zaposlenika na tom području, uplaćuje više od pola svih doprinosa, i reinvestira svu dobit. Građani još uvijek imaju pravo uložiti veto na akte koje bi donjela takva pravna osoba. Takav slučaj bi se teoretski mogao dogoditi i na državnoj razini.

Vlast ima ideju!!!

Vlast ima ideju! Građani i poduzetnici u prvom koraku sudjeluju u javnoj raspravi, u drugom koraku podnose amandmane i u trećem koraku imaju mogućnost veta.

Građani imaju ideju!!!

Građani imaju ideju! Poduzetnici u prvom koraku sudjeluju u javnoj raspravi, u drugom koraku podnose amandmane i u trećem koraku imaju mogućnost veta.

Biznis ima ideju!

Biznis ima ideju! Građani u prvom koraku sudjeluju u javnoj raspravi, u drugom koraku podnose amandmane i u trećem koraku imaju mogućnost veta.



Javne rasprave su na portalu Pollitika.com:

SUPER: Druga javna rasprava (Misija, Vizija i Strategija)
SUPER: Prva javna rasprava
SUPER: Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike


.


Post je objavljen 08.06.2011. u 13:15 sati.