Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Sladoled okusa tišine

Siguran sam da je među vama, dragi moji, mnogo "vincekomana" wink, ljubitelja slastica slastičarne "Vincek" ... meni osobno niti jedan ležerniji odlazak do gradskog centra nije potpun bez barem kratkog posjeta i kojeg kolača ili, ljeti, sladoleda.

Nekada je ljetna shema bila dobro poznata - sladoled kod "Vinceka" za van, a nakon toga šetnja do Cvjetnog placa i hvatanje pogodnog mjesta na klupi ili na zidiću pored ograde crkve. No, otkako je počela gradnja Horvatinčićeva shopping svetišta taj stari dobri ritual je bio poremećen - na početku su stolovi kafića zauzeli sjevernu stranu trga pa je broj "besplatnih" mjesta bio jako smanjen (tome smo mi u obitelji doskočili sjedanjem na postament spomenika wink).

No, otkako je trgovački centar otvoren stvari su se opet promijenile: ograda je sada slobodna i to je hvalevrijedna promjena ... no, ugođaj na trgu je posve drukčiji jer veliki ulaz centra zjapi kao nekakvo veliko grotlo iz kojeg stalno struji kolona prolaznika i kupaca ... kao da je odjednom zavladao nekakav simboličan "propuh" na toj strani trga. I to više nije tako ugodno mjesto kao nekad (kao što su još prije početaka radova svi upozoravali).

I, vrijeme je za nova odredišta za uživanje sladoleda - ja vam predlažem slijedeće: oazu mira i tišine, dječje igralište u Tomićevoj ulici!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Zanimljive stepenasto posložene klupice. Snimio: Vanja

Na samome kraju Tomićeve, pred kućicom Uspinjače, treba skrenuti lijevo u haustor i u dvorištu iza kuća se nalazi nadasve mirno dječje igralište "staroga kova". Tu su i nadalje tradicionalne ljuljačke i penjalica, niz drvenih klupa, hladovina ... Pejzaž baš nije manikiran kao na Zrinjevcu wink no nije ni jako zapušten. Smeća se tu i tamo nađe (pokoja boca nakon večernjeg tuluma), no obično ništa posebno - ipak, bolje zaobiđite sami kraj parka gdje je žbunje najgušće. wink


Nakon tuluma prethodne večeri ... Snimio: Vanja


Sanitarije u dnu parka - sada zatvorene (i bolje da je tako). Snimio: Vanja


Zarastao ulaz u kompleks podzemnih skloništa ispod Gornjeg grada. Snimio: Vanja

Sa igrališta se pružaju zanimljivi pogledi, kroz dvorišta na Ilicu, na Štros i zgrade oko Tomićeve (na žalost, s te strane pogled narušava novoobnovljena trafo-stanica).


Pogled ka Tomićevoj ulici i trafo-stanici. Snimio: Vanja

Za one koji ne žale malo truda, stepenicama desno gore se može brzo (i strmo) doći do Štrosa - usputne klupice usred gustog zelenila obično zauzmu mladi parovi, no ponekad se i nađe koje slobodno mjesto.


Prema Štrosu. Snimio: Vanja

A kao zanimljivost - na samome ulazu u igralište se s desne strane nalazi vrlo zanimljivo stablo agacije (bagrema) ... ne radi se o nekoj poznatoj domaćoj vrsti već izgleda nekom "uvoznom" stablu sa izuzetno gustom krošnjom i nevjerojatnim trnovima dužine i desetak centimetara!
(na sreću, stablo se nalazi uz sami rub igrališta tako da ne ometa dječju igru)


Stablo akacije. Snimio: Vanja


Trnovi rekorderi. Snimio: Vanja

P.S. Ako se čudite neobičnom stadiju vegetacije na fotkama - one su snimljene sredinom travnja, za prvog ovogodišnjeg sladoleda! wink

Post je objavljen 07.06.2011. u 12:59 sati.