Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Božićno primirje 1914.

Nije Božić, ali evo podsjetio sam se te teme, čitajući podforum "Povijest" na forum.hr.

O čemu se radi. pročitajte ovdje:
Božićno primirje 1914.g. (ili kratka pobjeda ljudskog duha)



Bilo bi lijepo da HRT taj film otkupi i prikaže na Božić!

Lezeci u svojim kisom i blatom natopljenim rovovima Britanski vojnici te Bozicne noci nemogu vjerovati svojim ocima i usima.Sa Njemačke strane,koja je udaljena svega 100-tinjak metara duzinom cijele linije rovova nesto svijetli i cuju se pjesme.I to ne pjesme o hrabrosti i zrtvi,o junackim podvizima i ratnim uspjesima nego Bozicne pjesme tj. pjesma.."Tiha noc".Kada su se podigli da vide sta se događa imali su sta vidjeti.Naime,Njemci su za Bozici dobili Bozicna drvca koja su postavili u svoje rovove i zapalili svijece.Britancima nije trebalo dugo da se Njemcima pridruze u pjesmi,naravno,svatko na svom jeziku. (...)

Valjda je nekome dopizdila ta dernjava ili je jednostavno bio ponesen trenutkom ali jedan Njemacki vojnik odlucuje izaci iz rova i cestitati osobno Bozic svom mrskom neprijatelju.Britanci ga vide ali nepucaju,okljevaju ubiti tog Njemackog mladica koji podignutih ruka hoda prema njihovim polozajima.
Britanski porucnik mu odlazi u susret,pruzaju si ruke i cestitaju Bozic.Vidjevsi to i ostali vojnici im se pridruzuju. (..)

Zapovjednici su bili nemocni,njihovi vojnici su jednostavno odlucili neubijat se vise,bar tu noc a kasnije ce se pokazat da se na nekim djelovima fronte primirje odrzalo sve do Nove Godine 1915.





Post je objavljen 07.06.2011. u 07:56 sati.