Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Socijalna fotografija

Socijalna fotografija je žanr dokumentarne i ulične fotografije koja se bavi isključivo "socijalnim slučajevima", prikazujući ljude u životnim i radnim sredinama koje mnogi percipiraju kao sramotne, diskriminirajuće i nepravedne. Počevši od beskućništva i siromštva općenito, pa do iskorištavanja djece kao radne snage, rada u izuzetno lošim i opasnim uvjetima i tome slično.

Sam smisao socijalne fotografije općenito jest da prikaže ljudsku stranu siromašnih i potlačenih, te da izazove kod promatrača suosjećanje.

Iako je jedno vrijeme socijalna fotografija bila vrlo popularna, danas nažalost što se tiče socijalne fotografije postoje dva velika problema. Prvi su sami ljudi iz dotičnih socijalnih skupina koji se zbog srama i situacije u kojoj se nalaze (ali i razno raznih fobija i paranoje) ne vole slikat. Drugi problem su pak dežurni dušebrižnici kojima je neshvatljivo zašto netko uopće ima potrebu njih snimati (pokušavajući to zabraniti), te smatraju da se smije snimati samo "vesele" i "idilične" prizore.

Post je objavljen 08.06.2011. u 00:00 sati.