Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papin posjet zagrebačkom nadbiskupu u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu

Darovi zagrebačkog nadbiskupa Papi – Sveti Otac se fotografirao s bogoslovima i njihovim poglavarima

Za susreta s papom Benediktom XVI. u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu 5. lipnja nakon molitve Večernje u katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić darovao je Papi, kao njegov domaćin uime Zagrebačke nadbiskupije, jedan primjerak Misala Zagrebačke Crkve iz 1511. U Metropolitanskoj knjižnici ima više takvih primjeraka, multiplikanata originala, a još se nekoliko njih čuvaju u drugim zbirkama u Hrvatskoj.
O identitetu knjige može se saznati iz nekoliko napomena koje su otisnute na prednjoj i stražnjoj stranici. Tako se u prednjemu dijelu nalazi rubrika koja govori o tome da je to misal prema rubrikama Zagrebačke Crkve, odobren u doba biskupa Luke (Baratina), tiskan u Veneciji 1511. (a tiskanje je počelo 1509.) s notama i likovnim prikazima.
Osim Misala Zagrebačke Crkve, kardinal Josip Bozanić darovao je Svetomu Ocu prigodom susreta u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu unikatno nalivpero, izvještava papa.hr. Papa je autor tisuća ispisanih stranica teoloških promišljanja i radova, koje su uvelike utjecaje na život i oblikovale misao Crkve tijekom posljednjih četrdeset godina. To pokazuje i natpis posvete uz nalivpero: "Scribere ausus est." ("Pisanje je odvažnost.") Misao je to svetoga Augustina, naučitelja Crkve i jednoga od najplodnijih autora kršćanske književnosti, na čija se djela i papa Benedikt rado vraća, na njima nadahnjuje, promičući nauk Crkve.
Za izradu unikatnoga nalivpera odabrana je TOZ Penkala, kako bi se i u samome daru jasno iščitavao spomen na Hrvatsku. Ime Penkala pronosi hrvatsku kulturu i ostavlja "hrvatski trag" i onda kada pero ispisuje riječi na drugim jezicima. Tako inovator Slavoljub Penkala trajno pronosi slavu hrvatske domovine. Nalivpero je osmislio tehnolog Miroslav Pažanin, a izrađeno je u dva primjerka. Jedno je dar Svetomu Ocu, a drugo, kojim se Sveti Otac upisao u spomen-knjigu Zagrebačke nadbiskupije, ostaje u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao spomen na pohod pape Benedikta Hrvatskoj i na njegov boravak na Nadbiskupskome dvoru.
Nakon posjeta Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu i fotografiranja s bogoslovima i njihovim poglavarima, papa Benedikt XVI. uputio se prema Zračnoj luci gdje će uslijediti oproštajna svečanost.
Izvor: IKA

Post je objavljen 06.06.2011. u 09:48 sati.