Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kardinal Bozanić u zagrebačkoj katedrali iznenadio Svetog Oca

„Čestitamo Vam šezdesetu obljetnicu Vašega svećeničkog ređenja!“

Uoči molitve Večernje u zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić pozdravio je Svetog Oca i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu u kako je rekao „ovoj drevnoj prvostolnici Crkve zagrebačke“. Osvrnuo se na današnje euharistijsko slavlje, zatim svečano uputio pozdrave u ime hrvatske Crkve te pozvao na molitvu, ali i uputio upečatljivu čestitku Svetom Ocu.
„Nakon današnjega euharistijskog slavlja, koje nas je svojim otajstvom prigrlilo u zajedništvo, došli smo u ovu crkvu-majku Zagrebačke nadbiskupije, gdje se na poseban način spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda, ljepota kulture i svjedočanstvo vjere“, rekao je kardinal Bozanić. Vjernike je ponosno podsjetio da je Sveti Otac već bio u zagrebačkoj katedrali u studenome 2001. kada je predvodio svetu misnu Žrtvu povodom dvadesete obljetnice smrti kardinala Franje Šepera, njegova prethodnika prefekta Kongregacije za nauk vjere. Dodao je: „Njegovi zemni ostaci, kao i njegovog nasljednika na službi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, uz zemne ostatke drugih pastira ove Crkve, u ovoj prvostolnici čekaju dan uskrsnuća.“ Osobito je naglasio važnost i radost molitve na grobu bl. Alojzija Stepinca, kako je rekao “onoga Kristova pastira koji ne prestaje privlačiti ljudska srca i usmjeravati korake Crkve, nadahnjivati za dobro i svijetliti istinom. Njegova prisutnost i svježina svjedočenja Krista ne blijedi“. To je potkrijepio i time što vjernici katedralu nazivaju „Stepinčevom katedralom“. Dodao je za bl. Stepinca da „njegov život, žrtva i smrt ostaju za nas zalog pouzdanja u Gospodina“.
U ime svećenstva, kardinal je zahvalio Svetom Ocu na daru „Svećeničke godine“ koji je i prošle godine svećenstvo potaknuo na okupljanje, zahvale za vlastiti poziv i molitve da vjernije slijede Krista. „Sveti Oče, dopustite mi da budem glasnik i jedne čestitke. Okupljeni u znaku Kristova svećeništva, čestitamo Vam šezdesetu obljetnicu Vašega svećeničkog ređenja!“ nastavio je s radošću kardinal Bozanić. Naglasio je da su te godine važne i za njega, ali i za sve čije je živote mijenjao svojim djelovanjem. Izrazio je veliku čast što će ova čestitka odjeknuti upravo iz Zagreba.
Prepustivši potom sve misli, osjećaje i molitve zagovoru nebeske Majke i bl. Alojzija Stepinca, kardinal je dodao u ime hrvatske Crkve kako se nada njegovu proglašenju svetim i danu njegove kanonizacije.
Kardinal Bozanić dirljivo je zahvalio Svetom Ocu na posjetu riječima: „Sveti Oče, zbog Vaše prisutnosti svodovi ove prvostolnice večeras su preniski, a srca i domovi hrvatskih ljudi preuski da prime obilje radosti.“
Autor: S.L.M.

Post je objavljen 06.06.2011. u 09:42 sati.