Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Program Slavlja druge večernje s papom Benediktom XVI.

U katedrali Blažene Djevice Marije na nebo uznesene i sv. Stjepana Ugarskog u Zagrebu na VII. vazmenu nedjelju 5. lipnja održat će se Slavlje druge večernje koju predvodi papa Benedikt XVI. prigodom apostolskoga pohoda Hrvatskoj u zajedništvu s hrvatskim biskupima, svećenstvom i redovništvom.
Svetoga Oca u prvostolnici dočekuju okupljeni biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kod dolaska, pred ulazom u katedralu pozdravljaju ga kanonici i prebendari Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, odjeveni u korsko ruho. Na ulazu dvojica kanonika, pomoćnih biskupa zagrebačkih, mons. Mijo Gorski i mons. Ivan Šaško, prinose Svetome Ocu blagoslovljenu vodu kojom čini znak križa te raspelo kojemu iskazuje čast poljupcem.
Sveti Otac, uz pratnju orguljske glazbe, ulazi u katedralu gdje ga pozdravlja okupljena zajednica; došavši do pripravljenoga klecala pred svetištem, zaustavlja se neko vrijeme u poklonstvu i tihoj molitvi; potom odlazi u sakristiju gdje se pripravlja za slavlje Večernje, a članovi pratnje, kanonici i prebendari odlaze na za njih predviđena mjesta.
Svečana liturgija Večernje započinje ulaznom procesijom koja je praćena pjesmom Tu es Petrus. Došavši u svetište, Sveti Otac odlazi na katedru. Po završetku ulazne pjesme riječi pozdrava upućuje mu kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, te mu na kraju pozdrava predaje dar Nadbiskupije Zagrebačke, presliku ikone Majke Božje od Kamenitih vrata.
Svet Otac započinje slavlje pozivom: Bože u pomoć mi priteci, na što okupljeni odgovaraju: Gospodine pohiti da mi pomogneš. Slava Ocu… Slijedi himan O dođi Stvorče, Duše Svet. U psalmodiji Večernje mole se psalmi 110. (Mesija – kralj, svećenik, pobjednik) te 111. (Pohvala Božjim djelima) a zaključuje se hvalospjevom iz Otk 19, 1-7 (Svadba Jaganjčeva). Kratko čitanje je iz Poslanice Hebrejima (10, 12-14) poslije čega će Papa održati nagovor. Nakon nagovora svi neko vrijeme ostanu u tišini razmatrajući nad Božjom riječju i poticajima Svetoga Oca. Slijede ostali uobičajeni dijelovi Večernje časoslova: kratki otpjev, evanđeoski hvalospjev te prošnje nakon kojih će se moliti molitva Gospodnja Oče naš. Večernja završava zaključnom molitvom.
Po završetku Večernje Papa će se uputiti prema mjestu na kojem se čuvaju ostaci tijela blaženoga Alojzija Stepinca te će se ondje, kleknuvši, zadržati u molitvi. Kroz to vrijeme svi mole u tišini.
Dok se Sveti Otac vraća prema katedri, zajednica, predvođena zborom pjevača, pjeva himan u čast blaženoga Alojzija Stepinca. Papa potom svim okupljenima udjeljuje apostolski blagoslov. Sveti Otac odlazi u sakristiju odložiti liturgijsko ruho. Svi ostaju neko vrijeme u katedrali kako bi mogli pozdraviti Svetoga Oca koji kroz katedralu odlazi u Nadbiskupski dvor. Dok Sveti Otac s poslužiteljima odlazi u sakristiju, svi pjevaju pjesmu hvale Blaženoj Djevici Mariji.
Izvor: IKA

Post je objavljen 06.06.2011. u 09:34 sati.