Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/papar

Marketing

Pritužba: Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Josip Buljević, Tomislav Karamarko, (734 milijuna kuna)

PRITUŽBA: IVO JOSIPOVIĆ, JADRANKA KOSOR,

MLADEN BAJIĆ, JOSIP BULJEVIĆ, TOMISLAV KARAMARKO

(734 MILIJUNA KUNA)


Pollitika.com by Papar



Podnositelj:
Mislav Šutalo

Tijela javne vlasti:
Republika Hrvatska
Predsjednik gospodin Ivo Josipović

Vlada Republike Hrvatske
Predsjednica gospođa Jadranka Kosor

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

Sigurnosno-obavještajna agencija
Ravnatelj Josip Buljević

Ministarstvo unutarnjih poslova
Ministar Tomislav Karamarko

U Zagrebu, 3. lipnja 2011. godine.

PRITUŽBA
TEMELJEM ČLANKA 46. USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

na postupanje institucija koje bi trebale štiti interese Republike Hrvatske.

Žalim se na način kako režim krajnje neprihvatljivo postupa po kaznenim prijavama protiv organiziranog kriminala u telekomunikacijskom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Zbog takvih postupaka režima uvjeren sam da je točna ocjena nevladine organizacije Transparency International objavljene 19. travnja 2011. u Bruxellesu , da postoji selektivnost istražiteljskih i tužiteljskih postupaka, odnosno da postoji politička pristranost policije i ureda tužitelja.


U ovom konkretnom slučaju radi se o zaobilaženju postupanja po kaznenim prijavama za kaznena djela u koja su uključene kompanije iz kojih stoji kapital iz Njemačke, Švedske i Austrije.

Ova pritužba se nastavlja na pritužbu od 2. svibnja 2011. upućenu Glavnom državnom odvjetniku i na pritužbu od 22. veljače 2010. upućenu Predsjedniku Republike Hrvatske (KLASA:050-02/10-11/10; UR.BROJ:71-01/2-10-02).

Pritužba se odnosi na konkretna postupanja:

1) Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu KDO-2524/10 i
2) Policijske uprave Zagrebačke, Odjela gospodarskog kriminaliteta, Posebno izvješće broj:511-19-13/3-5082/10

Zahtjevam:

1) Da se donese rješenje u predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu KDO-2524/10
2) Da se utvrdi zašto policija nije postupila po nalogu Županijskog državnog odvjetništa u Zagrebu, odnosno zašto nije osumnjičenika ispitala prema točnim uputama ŽDO ZG već je osumnjičenik ispitan na okolnosti koje nemaju dodirnih točaka s kaznenom prijavom koja se vodi kod ŽDO ZG pod brojem K-DO-196/10.

Također ponavljam zahtjev:

3) Da mi se dostavi rješenje predmeta ODO Osijek temeljem kojega je 25. siječnja 2011.godine VIII. Policijska postaja na Krugama vršila izvide, uzela od mene iskaz povodom mog teksta objavljenog 21. srpnja 2010. godine na portalu Pollitika.com pod naslovom „ Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, spletkaroši i prevaranti“ te zahtjevala da im predam računalo uz obrazloženje da na računalu imam još takvih sadržaja.



Obrazloženje:

Nevladina organizacija Transparency International objavila je 19. travnja 2011. u Bruxellesu priopćenje u kojem od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije te da treba osigurati da provedba protukorupcijskih mjera postane nepovratan proces.

Transparency International ističe da unatoč rastućem broju slučajeva korupcije na visokoj razini koji se istražuju, još uvijek postoji zabrinutost oko selektivnosti istražiteljskih i tužiteljskih postupaka te zbog kroničnog nedostatka pravomoćnih presuda i oduzimanje nezakonito stečene imovine, što dovodi do pitanja oko "političke nepristranosti policije i ureda tužitelja".

Transparency International upozorava i na "nedovoljnu socijalnu i institucionalnu zaštitu svjedoka, zviždača, istraživačkih novinara i branitelja ljudskih prava te akvista transparentnosti i borbe protiv korupcije.

Moje uvjerenje poklapa se sa stajalištima nevladine organizacija Transparency International.

Uvjeren sam da režim postupa selektivno i pristrano odnosno da postoje područja kriminala nad kojima je zabranjen progon, a da režim progoni i šikanira građane koji prijavljuju tu vrstu kriminala.

Nije predmet ove pritužbe, ali navesti ću podatak da je prije dvije godine Vrhovni sud Republike Hrvatske presudio da je izvanredni otkaz ugovora o radu kojeg mi je dala uprava HT-a, društva u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma, nezakonit.

Iako je od te presude proteklo dvije godine nisam u mogućnosti izvršiti presudu jer HT društvo u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma javno izjavljuje da ne priznaje presudu Vrhovnog suda i odbija postupiti po nalozima Općinskog suda u Zagrebu.

Više puta sam javno izražavao sumnju da na selektivnost u postupanju režima utjeću poslovni odnosi državnih dužnosnika s kompanijama protiv kojih bi se trebali ispitati navodi iz mojih kaznenih prijava.

Cilj ove pritužbe je vrlo konkretan. Ova pritužba se odnosi na točno određene postupake.


A. Da se donese rješenje u predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu KDO-2524/10

U pritužbi Glavnom državnom odvjetniku od 2. svibnja 2011 . sam detaljno obrazložio zašto je bitno donjeti rješenje u ovom predmetu.

Kod svih navoda iz obrazloženja pritužbe od 2. svibnja 2011. ostajem. Povod pritužbi je bilo povlaćenje državne odvjetnice s predmeta nakon što je okončan predistražni postupak.

Uvjeren sam da se povlačenjem općinske državne odvjetnice s predmeta utjeće na mogući ishod kaznenog postupka odnosno da se osumnjičeniku omogućava da utjeće na dokaze stoga je moj zatjev da se hitno donese rješenje opravdan.


B. Da se utvrdi zašto policija nije postupila po nalogu Županijskog državnog odvjetništa u Zagrebu, odnosno zašto nije osumnjičenika ispitala prema točnim uputama ŽDO ZG već je osumnjičenik ispitan na okolnosti koje nemaju dodirnih točaka s kaznenom prijavom koja se vodi kod ŽDO ZG pod brojem K-DO-196/10.

Iz sadržaja spisa K-DO-196/10 razvidno je slijedeće:

• Da je ŽDO ZG proučilo kaznenu prijavu
• Da je u rujnu 2010. upućen nalog MUP-u s točno definiranim izvidima koje treba izvršiti
• Da je postupanje policije požurivano
• Da je u travnju ponovljen nalog MUP-u s ponovljenim točno definiranim izvidima koje treba izvršiti
• Da je početkom svibnja MUP, Policijska uprava Zagrebačka, Odjel gospodarskog kriminaliteta sačinila Posebno
izvješće broj:511-19-13/3-5082/10 iz kojeg je razvidno da osumnjičenik nije ispitan na okolnosti kako je to
traženo od ŽDO ZG.
• Policijsko izvješće je zaprimljeno kod ŽDO 9. svibnja 2011.


Dakle osumnjičenik nije ispitan na okolnosti:

• Zašto se mijenjala cijena radiofrekvencijskog spektra koji je dodijeljen na međunarodnom javnom natječaju
• Zašto je prilikom promjene cijene prekršen Zakon o telekomunikacijama
• Zašto nije načinjena ekonomsko-gospodarska analiza što Zakon izričito propisuje
• Zašto prilikom promijene cijene nije provedena javna raprava što Zakon o telekomunikacijama izričito propisuje
• Zašto je smanjena cijena za prvu godinu naknade za koncesiju kad je produljenje koncesije već bilo ugovoreno
prethodnim ugovorom

Umjesto toga osumnjičenik je ispitan u svezi s postupanjima osumnjičenika iz 2004. godine dok se kaznena prijava odnosi na postupanje osumnjičenika u 2008. i 2009. godini. Na koje okolnosti osumnjičenika treba ispitati posve je razvidno iz naloga ŽDO ZG gdje to izričito piše.

Kaznena prijava po kojoj je MUP izvodio izvide u svibnju 2011. godine predana je USKOK-u u lipnju 2009. godine. USKOK godinu dana nije postupao po toj kaznenoj prijavi te ju je u svibnju 2010. proslijedio na daljni postupak Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

U kaznenoj prijavi se sumljiči pojedince da su oštetili proračun Republike Hrvatske za 734 milijuna kuna .

Prema mom uvjerenju navodi iz kaznene prijave se mogu provjeriti u roku mjesec dana.

Kada građanin preda kaznenu prijavu napisanu na način kako sam ju napisao, a kaznena prijava je napisana gotovo na razini optužnice, a režim praktično dvije godine ne provjerava navode iz kaznene prijave, onda se opravdano može postaviti pitanje da li se dio režima svrstao na krivu stranu.

Stoga je moje obraćanje na ove adrese pritužbom opravdano i iz valjanog razloga.

Svjedočim da u sustavu postoje pojedinici koji savjesno rade svoj odgovoran posao i uvjeren sam da oni predstavljaju većinu. Međutim na ključnim mjestima u sustavu rade pojedinci koji svojim djelovanjem ugrožavaju nacionalnu sigurnost i rade protiv interesa Republike Hrvatske.

Ako režim ovako zapinje na ovim kaznenim prijavama, kako oštećeni hrvatski građani mogu očekivati nepristrano i neselektivno postupanje režima kada dođe na red postupanje po kaznenim prijavama gdje sam prijavio nezakonito izvlačenje milijarde kuna pod krinkom izmišljenih intelektualnih usluga.

U vrijeme ugovaranja tih transakcija istaknuti političar Slavko Linić bio je predsjednik nadzornog odbora društva iz kojeg je prema mojim uvjerenima nezakonito izvučen taj astronomski iznos.

Nisam podnositelj kaznene prijave protiv Slavka Linića jer nemam saznanja da je gospodin Linić sudjelovao u počinjenu kaznenih djela za koja sam uvjeren da su počinjena.

Činjenica je da se navedene transakcije prema statutu Društva (broj spisa Z-1-23360/99, od 5 listopada 1999. godine) nisu smjele izvršiti bez odobrenja Nadzornog odbora.

Niti jedna moja prijava i pritužba nisu anonimne. Posebno ističem da sam svjestan da svaka zloupotreba tj. dojavljivanje lažnih informacija podliježe sankcijama koje su propisane pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske.


S poštovanjem,

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike


U privitku:

• Pritužba Predsjedniku Republike od 22. veljače 2010. godine
Pritužba Glavnom državnom odvjetniku od 2. svibnja 2011. godine
Kaznena prijava 734 milijuna kuna




Blogovi u kojima se objavljuju činjenice o povezanosti visoke politike i Balkanske Telekom Mafije:

Ivo Josipović, Ivica Mudrinić, Ninoslav Pavić, Vladimir Smolec
Mladen Bajić, Pritužba, Ivo Josipović, pet milijardi kuna
734 milijuna kuna, Ivo Josipović, Ivica Mudrinić, Gašper Gaćina
Demonstracija moći Mudrinićeve mafije
Kaznena prijava Ivica Mudrinić – 417 milijuna kuna
Pošteno suđenje za Ivu Josipovića (drugi dio)
DORH mi želi oduzeti računalo zbog bloga o Josipoviću
Hrvatski Telekom, kaznena prijava, član uprave
Pošteno suđenje za Ivu Josipovića
Karamarko na platnom spisku Balkanske Telekom Mafije (drugi dio)
Karamarko na platnom spisku Balkanske Telekom Mafije
Balkanska Telekom Mafija pred istragom
Josipović i udar na ustavno-pravni poredak
Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, Varšavska, spletkaroši i prevaranti
Ivo Josipović poslijednji Šuškov prijatelj
Veliki majstori prevara
Utjecaj korupcije na konkurentnost gospodarstva (Internet-turizam)



Post je objavljen 05.06.2011. u 21:46 sati.