Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Tisuće vjernika na ulici pozdravljale Svetog Oca na putu od aerodroma

Prenosim sa Večernjeg lista.

Uzbuđeni i nestrpljivi, u velikom su se broju, dvadesetak minuta prije nego što je papin zrakoplov sletio u zagrebačku Zračnu luku, okupili vjernici na aerodromskoj pristupnoj cesti u Velikoj Gorici.

Hoće li čuti pjesmu?

Krunicama, zastavama i pjesmom došli su, mnogi i četvrti put, pozdraviti Svetog Oca.

– Ali, kako ga dočekati? Pljeskanjem, mahanjem ili pjevanjem? – pitala su se djeca, mladi i stariji, koji su se rasporedili duž ceste kojom je prolazio papa. Očekivali su da će se papa pojaviti u papamobilu i da će kolona sporije voziti, kako bi ga svi uspjeli pozdraviti i mahnuti mu.

– Joj, a kad će više doći taj papa – pitala je mamu desetogodišnja Karolina. Nije ni primijetila da je papa upravo prošao pored nje. Papamobila, naime, nije bilo, papa je prošao brzo, u blindiranom Mercedesu.

Svetog Oca na putu je dočekalo i tristo učenika Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice, koja je bila škola domaćin toga susreta. Đaci od prvog do osmog razreda izradili su transparente, pa je svaki učenik u ruci držao natpis na kojem je pisalo “pa”, što se ponavljalo tristo puta, i tako spojeni činili su veliki transparent “Pa-pa”. Bio je to jedan od najsrdačnijih pozdrava. A uz crkvene pjesme i gitare papu su pozdravili i mladi iz neokatekumenskog puta “Katedrala Zadar”.

– Ovaj dolazak Svetog Oca meni znači jako puno, ali on znači i za Hrvatsku. Hrvatska tako stječe ugled u svijetu, a ovo je i veliki znak za svakog kršćanina. Pozdravio sam i pokojnog, a pozdravljam sada i ovog papu – rekao je Velikogoričanin Ivan Gorneković, koji, kaže, zbog bolesti neće moći doći na misu na Hipodromu.

Bilo je onih kojima je papin dolazak izmamio suze, a i onih koji su se za njegova prolaska molili Bogu.

– Kršćanski je da dođeš i pozdraviš papu – rekla je 27-godišnja Ivana Starnić. Složili bi se s njom i vjernici u Zagrebu, kojih je bilo nešto više od tisuću. Točnije, toliko ih se okupilo oko Muzeja suvremene umjetnosti i uz Aveniju Dubrovnik. Još oko 10.30 sati bilo je tamo samo pedesetak građana i činilo se da će na tome i ostati.

Tajnovitiji od Ivana Pavla

– Doći će ih još, ne brinite se, vidite već polako dolaze grupe ljudi. Meni papin dolazak puno znači kao vjernici, jer on je tu da u nama učvrsti vjeru i pozove mlade da budu ukorijenjeni u vjeri – rekla je Zagrepčanka Mirna i prstom pokazivala na grupe ljudi koji su dolazili iz smjera Velesajma.

I doista, malo-pomalo klupice oko Muzeja počele su se puniti, a uz cestu, gdje je bio najbolji pogled, tražilo se mjesto više. Okupile su se cijele obitelji, mladi i stari, i svi su iščekivali prolazak Svetog Oca.

No, tek manji broj vjernika nosio je zastavice i majice s natpisom Benedikt XVI. Iznimka je bila Sanda Zenko, koja je za doček pape ručno napravila i ukrasila zastavu s papinskim znakom, a njezina kći Vjera u ruci je držala zastavu sa znakom obitelji.

– Dolazak Svetog Oca znači veliku čast, potvrdu vjere, nade i ljubavi. Cijeli sam život vjernica, a dočekala sam i papu Ivana Pavla II., i to kad sam bila u visokoj trudnoći – rekla je Sanda Zenko, koja će se uputiti i na misu na Hipodromu.

I tada je došao očekivani trenutak. Najavio ga je helikopter koji je prelijetao iznad Muzeja.

– Evo ga! – uzviknuli su vjernici i u ruke primili mobitele i namjestili kameru, a drugi visoko podigli ruke i mahali. No, većina mu je uspjela vidjeti samo ruku kako maše iz automobila.

– Prošlog sam papu vidjela kad je dolazio, bio je otvoreniji, ovaj je, čini se, pomalo tajnovit. Ali, drago mi je da je došao – komentirala je Zagrepčanka Slavica.


Post je objavljen 05.06.2011. u 14:08 sati.