Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papa mladima: Nosim vas u srcu!

Popraćen usklicima "Papa mi te volimo" oduševljene hrvatske katoličke mladeži papa Benedikt XVI. stigao je na Trg bana Josipa Jelačića oko 19.30 sati. Na početku susreta, koja je okupilo 40 tisuća mladih, papu Benedikta pozdravio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić, nakon čega je Sveti Otac započeo molitveno bdijenje s mladima, koje je počelo službom Božje riječi na koju su se nadovezala svjedočanstva mladih te Papina homilija.

Zagrepčanin Daniel Vorih svjedočio je o svom "lutanju gladnom ljubavi" - kako je sam nazvao teške trenutke svojega života u kojima se bio udaljio od Boga. Sa svojim Svetim Ocem i mladima podijelio je trenutak svojega obraćenja pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom. "Tada kao da sam dotaknuo nebo. Osjetio sam neopisivu ljubav, susret s osobom koja dotiče cijeli moje biće i čisti dušu", rekao je Daniel otkrivši kako je na nedjelju Dobrog Pastira odlučio odgovoriti na Božji poziv i postati svećenikom Katoličke Crkve. Pročitajte cjelovitu verziju Danielovog svjedočanstva.

Mateja Buha iz Drniša ispričala je Papi i mladima svoja iskustva i doživljaje provedene u zajedništvu s mladim katolicima. Matea je govorila o franjevačkoj mladeži, duhovnom ljetnom kampu za mlade u kojemu je "osjetila istinsku Božju prisutnost" te svom angažmanu kao animatorice mladih. "Ono što mi redovito daje snagu i učvršćuje vjeru, unatoč trenucima kušnji i slabosti, jest poziv kojega i dalje snažno osjećam - uz Božju pomoć mlade privlačiti Bogu. Onima zalutalima, ali i onima koji su blizu, otkriti radost i bogatstvo života - zajedno u Kristu", rekla je Mateja. Pročitajte cjelovitu verziju Matejinog svjedočanstva.

Pustite Isusu da vas uzme za ruku
Papina se homilija vezala na svjedočanstva ovo dvoje mladih. Sveti je Otac govorio o mladenačkoj potrazi za smislom postojanja. Svjestan kako je mladost "vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i patnje", Sveti je Otac poručio mladima da se ne boje i puste Isusa da ih uzme za ruku. "Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati!", rekao je Papa mladima potičući ih da plivajući protiv struje ovoga svijeta, uvijek teže ka Kristu i njegovoj ljubavi.

"Gospodin Isus nije Učitelj koji zavarava svoje učenike; On jasno kaže da hod s Njime zahtijeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati! Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine", rekao je Papa mladima podsjećajući mlade na život blaženog Ivana Merza te stavljajući ih pod zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata. Cijela propovijed pape Benedikta XVI. upućena mladima.

Nakon Papina obraćanja mladima popraćena oduševljenjem mladih, trgom se prolomila tišina. Klanjanje pred Presvetim Sakramentom, šutnja i Božja blizina ispunili su središte hrvatske metropole. Upravo ti trenuci tišine, kojima je progovarala Božja prisutnost, očitovali su snagu ljepote života u Bogu. Tišina na glavnom zagrebačkom trgu, ispunjenom tisućama mladih, poslala je snažnu i neizrecivu poruku Hrvatskoj i svijetu. Bog nije zaboravljen, Boga ne možemo izbaciti iz naših života, za Boga i s Bogom žive ovi mladi - kako u veselju, i razigranosti, tako i u tišini i sabranosti.

Hrvatska je katolička mladež Svetome Ocu u znak zahvalnosti i radosti na trenutcima provedenim s njima, poklonila tamburicu. "Zbog vaše prisutnosti s nama, strune našega života danas sviraju novu melodiju neba i kršćanske nade", poručili su mladi Papi zahvalni, radosni i ispunjeni nakon bdijenja sa svojim Pastirom.

Autor: Valentina Gusić

Post je objavljen 05.06.2011. u 13:23 sati.