Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

„Vjera je stalni poticaj u mom radu i životu“

Katarina Varenica, čitačica prvoog misnog čitanja na euharistijskom slavlju na Hipodromu.

Novinarku i urednicu na Hrvatskom katoličkom radiju Katarinu Varenica zapala je velika čast – čitati na misi na zagrebačkom Hipodromu za vrijeme pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj. Katarina je za Papa.hr otkrila svoje nade i životne uspjehe koji je prate uz pouzdanje u Boga.

Priča o radu Katarine Varenice na Hrvatskom katoličkom radiju počinje u jesen 2005. Tada je Katarina bila apsolventica kroatistike i fonetike te je radila u Klovićevim dvorima. Uslijedio je poziv iz redakcije kulture HKR-a koji je zvučao vrlo primamljiv te je odmah prihvatila ponudu, otkrila je Katarina Varenica za Papa.hr.

„Radeći u redakciji kulture počela sam se učiti novinarskom poslu te sam pratila sva kulturna događanja u Zagrebu, a uskoro sam dobila i svoju emisiju „Učimo hrvatski“, koja svakodnevno na HKR-u ide i danas“, otkrila je Katarina.

U međuvremenu su je novinari imenovali urednicom redakcije za kulturu. „Pratimo cjelokupnu kulturu s posebnim osvrtom na katoličke izdavače i na one kulturne sadržaje koji su u skladu s kršćanskim vrijednostima“, istaknula je Katarina.

Na HKR-u je upoznala i svog životnog suputnika s kojim je u braku nešto više od tri godine. ''Ma što se dalje događalo u mom životu, HKR će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu'', naglasila je Katarina.


Bog se proslavio u životu sina Gabrijela

Danas je majka sina Gabrijela starog 20 mjeseci. Na pitanje kako je biti majka u 21. stoljeću ističe kako je prilično teško i zahtjevno: „Sa svojim djetetom provodim oko tri sata dnevno, što je vrlo malo. Nisam očekivala da će biti tako, ali s druge strane lijepo je biti mama. Mislim da je svima tako, bez obzira gdje rade, jer takav je današnji način života. Danas ne možete odlučiti biti doma i odgajati dijete jer se od toga ne može živjeti. Trudimo se to vrijeme koje smo zajedno uistinu provesti kvalitetno i u potpunosti ga posvetiti našem djetetu. Sve ostalo može čekati.“

Katarina i njezin suprug jako su željeli imati dijete, no u ranoj fazi njezine trudnoće došlo je do komplikacija zbog kojih su zamalo ostali bez svog anđela. Liječnici su rekli da se radi o neuspjeloj trudnoći i da srce djeteta ne kuca i savjetovali su pobačaj.

''Moja privatna liječnica ipak je odlučila pričekati još malo i samo dan poslije srce djeteta je kucalo. Medicinski se to objašnjava kao zakašnjela oplodnja i sve do poroda sam i sama vjerovala da je tako. No, onda su se stvari zakomplicirale, dijete je ostalo bez kisika i šanse da preživi, a pogotovo da preživi bez ikakvih posljedica, bile su uistinu male, gotovo nikakve'', rekla je Katarina.

Danas je Gabrijel potpuno zdravo i sretno dijete. Za Katarinu je cijeli taj slučaj očiti znak Božje prisutnosti: „Uistinu vjerujem da je to čudo, iako se može objasniti i nekim medicinskim fenomenom. Imamo zdravo dijete od 20 mjeseci i mislimo da je on očiti znak Božje prisutnosti u našem životu. Meni veći dokaz Božje prisutnosti nije potreban. Ja sam sigurna da je Bog htio da se moje dijete rodi i da bude zdravo, iako su mogućnosti za to bile jako male.“


Papin dolazak je kao jedan novi početak

Katarina je otkrila da poznaje puno parova koji se bore s neplodnošću i nada se da će susret sa Svetim Ocem na Hipodromu za njih biti poticajan jer „nije zadnje ono što kaže medicina, nego što odredi Gospodin. “

Budući da dolazi iz jedne tradicionalne hercegovačke obitelji, vjera je nešto bez čega se nije moglo. „Tek kada sam došla na studij u Zagreb sam se zapravo susrela s ljudima koji ne idu u crkvu. Živjela sam s cimericama koje su ateisti i to je bilo moje upoznavanje s drugačijom kulturom i drugačijim načinom života, bilo je to moje učenje toleranciji, strpljivosti i uvažavanju drugih i drugačijih“, prisjetila se Katarina.

Za Katarinu koja je od malena odgajana u vjeri, dolazak Svetog Oca u Hrvatsku iznimna je čast koja se pružila cijeloj naciji. „Ono što mi je posebno drago je ovaj susret hrvatskih katoličkih obitelji jer mislim da je obitelj zaista temelj jedne cijele države, a ne samo zajednica muškarca, žene i njihove djece, ili bez djece. Papin dolazak i blagoslov hrvatskih obitelji trebao bi zaista značiti jedno ohrabrenje i jedan novi početak, posebno u ovim teškim vremenima kada je obitelj u krizi i kad se ljudi sve teže i teže odlučuju imati djecu. Poglavar Katoličke crkve dolazi ohrabriti sve hrvatske obitelji i nadam se da će svi prisutni na Hipodromu to zaista i osjetiti. U stabilnim i sretnim obiteljima rastu stabilna i sretna djeca i mladi ljudi, a upravo su oni budućnost naše zemlje“, objasnila je Katarina.

Sretna je i ponosna što će na Hipodromu zajedno sa suprugom i tisućama vjernika primiti blagoslov Svetoga Oca, a dodatna čast joj je ukazana time što će čitati na misi s Papom na Hipodromu. ''Iznimno sam sretna što mi se pružila prilika da budem i na takav način sudionik misnog slavlja'', naglasila je naša sugovornica za Papa.hr.

Nakon svih uspona i padova koji su je pratili tijekom života, vjera joj je uvijek bila oslonac i hrabrila je da ide naprijed: „U svemu što se događalo u Zagrebu ovih 11 godina nisam nikad posustala. Uvijek je vjera bila ono s čime ja živim i čega se ne želim odreći. Utjeha mi je u teškim trenucima i nešto u čemu zaista uživam. Svoju vjeru nastojim svjedočiti u svome radu i u svakodnevnom životu“, poručila je Katarina Varenica.

Autor: M.K.

Post je objavljen 05.06.2011. u 13:14 sati.