Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

„Papa dolazi kao otac obitelji“

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u izjavi za HKR

Ususret Papinu dolasku u Hrvatsku za Hrvatski katolički radio govorio je mons. Želimir Puljić. Osvrnuo se na važnost susreta i teme kojom će se Papa obratiti vjernicima, ali i predstavnicima hrvatskog kulturnog i javnog života u Hrvatskom narodnom kazalištu. Upravo će ondje mons. Puljić zajedno s Nikom Zurakom, članom Papinske akademije za život, imati priliku obratiti se Svetom Ocu.

„Dobro došao, Sveti Oče, na raspolaganju Vam je vrijeme, kazalište i ljudi i izvolite govoriti“, tim će riječima pozdraviti papu Benedikta XVI.


Prilikom posjeta Papa ulazi u duh zemlje i zajednice naroda

U razgovoru za HKR mons. Puljić pojasnio je kako Papa tijekom šestogodišnjeg pontifikata u gotovo svim svojim putovanjima diljem svijeta ne dolazi isključivo vjernicima, već uvijek nastoji pozdraviti državu domaćina u punom smislu riječi. Papa ulazi u duh zemlje, u duh zajednice naroda. U svoj program nastoji uvrstiti i susret s predstavnicima civilnog društva pa je zato na taj način koncipiran i program u Hrvatskoj.

„Crkva nije sama za sebe, ona je Božja institucija, poslana svima da navijesti Radosnu vijest evanđelja“, istaknuo je nadbiskup kad je govorio o dijalogu Crkve sa svijetom.

Govoreći o susretu s predstavnicima hrvatskog kulturnog i javnog života u HNK-u, nadbiskup Puljić izjavio je da će se Papa u kazalištu obratiti predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice i kulture, poduzetnicima, diplomatskom zboru te predstavnicima poglavara vjerskih zajednica.


Misli pape Benedikta XVI. nastaju uzimajući u obzir mjesto i vrijeme

Za stil javnih nastupa pape Benedikta XVI, prema riječima mons. Puljića, važan je kontekst, mjesto i vrijeme njegova susreta, na temelju čega Papa razvija misli prilagođene i prihvatljive vremenu u kojem živimo.

Kao primjer, mons. Puljić naveo je službeni pohod Benedikta XVI. Bavarskoj u kojoj je želio održati govor na Sveučilištu na kojem je i sam djelovao kao profesor. Izabrao je upravo Sveučilište jer je to mjesto otvoreno svim mogućim spoznajama do kojih čovjek može doći ne libeći se spoznaje i otkrića. S druge je pak strane prilikom susreta u Beču govorio o Europi pretpostavljajući glavni austrijski grad središtem političkog i socijalnog djelovanja unutar Europske unije, a kao misao vodilja mu je pritom bila izjava njegova prethodnika pape Ivana Pavla II: „Europo, sjeti se svojih korijena i ne zaboravi ono što jesi!“

Prilikom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, Papa je iskoristio svoj dolazak kako bi na indirektan način uputio kritiku Europi. Pritom je naglasio kako se američko društvo uzdiglo u uvažavanju vjere, religije i Crkve, dok nasuprot takvim shvaćanjima stoji Europa u kojoj se događa sekularizacija i omalovažavanje Crkve. Unutar prostora Ujedinjenih naroda Papa je govorio o pravdi, ljudskim pravima te ljudskom dostojanstvu.

„Cijeli naš život nije ništa drugo nego upravo osluškivanje Božje glazbe koja je u svemiru, a mi samo pokušavamo uskladiti naš duh, našu dušu, naš život s onim što je Bog propisao“, rekao je Papa, kako je istaknuo mons. Puljić, prilikom posjeta pariškom kulturnom centru koji je u povijesti ujedno bio i samostan. Tom je prigodom Sveti Otac, nastavio je mons. Puljić, progovorio o redovništvu i glazbi te o temama koje su u našem društvu zaboravljene.


Papine poruke svatko razumije na svoj način

Nadbiskup je otkrio kako je i sam pomalo znatiželjan s obzirom na teme o kojima bi Papa mogao govoriti na susretu u Zagrebu. Pretpostavlja sličnu tematiku kao i onu prošle godine u Engleskoj. Naime, u Westminsterskoj dvorani govorio je o demokraciji, slobodi te o odnosu etike i politike.

„Papa dolazi kao otac, kao otac u jednoj obitelji, kao otac koji želi nešto reći, nešto savjetovati, na nešto potaknuti i natjerati na razmišljanje“, istaknuo je mons. Puljić, ali i nadodao kako sve ovisi o nama: „Pitanje je samo koliko mi kao djeca uspijemo percipirati, čuti, potruditi se da to vidimo, da to čujemo i da to prihvatimo.“

Papin dolazak, prema riječima zadarskog nadbiskupa Puljića, trebao bi biti i obveza hrvatskim katoličkim medijima da se više i češće bave sadržajem i biti Papinih govora kako bi se i na taj način vjernicima prenijela poruka o svim bitnim temama današnjeg društva u krizi.

„On se obraća cijeloj zajednici Crkve i svijeta, a ne samo unutar okvira države koju posjećuje. Papin pohod u Hrvatsku iz tih je razloga bitan i ključan za sve narode u krizi, ali i obitelji koje još uvijek tragaju za vjerom“, poručio je mons. Puljić.

Autor: A.R./HKR

Post je objavljen 04.06.2011. u 15:26 sati.