Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Godišnji susret biskupa Mrzljaka s medijskim djelatnicima u znaku Papina pohoda

Tradicionalni godišnji susret varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka s predstavnicima javnih medija na području Varaždinske biskupije održan je u četvrtak 2. lipnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu. Susret uoči 45. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, kojeg Katolička Crkva slavi sedme uskrsne nedjelje, odnosno ove godine 5. lipnja, priredio je biskupijski Ured za medije.
U pozdravu okupljenim djelatnicima iz desetak tiskanih i elektronskih javnih medija te biskupijskim suradnicima na području medijskog djelovanja predstojnik Ureda vlč. Marko Đurin kazao je kako se ove godine Svjetski dan poklopio s boravkom pape Benedikta XVI. u Hrvatskoj pa je čitav susret bio u znaku Papina pohoda, zasigurno najvažnijeg događaja u Hrvatskoj u ovoj godini. Uvodno je Papinu ovogodišnju poruku uz Svjetski dan koja je naslovljena “Istina, navještaj i autentičnost života u digitalnom dobu“ predstavila Jasminka Bakoš-Kocijan, stručna suradnica Varaždinske biskupije za informiranje, koja je istaknula kako je važnosti pravilne komunikacije u digitalnoj eri već bilo posvećeno nekoliko poruka u posljednjem desetljeću. Zatim je Anita Posarić, koja u Rimu završava postdiplomski studij iz društvenih komunikacija i koja će za talijansku televiziju RAI izvještavati o Papinu pohodu, kazala kako je primijetila da se u Hrvatskoj o tom pohodu govori mnogo kritičnije nego u inozemstvu gdje se više predstavlja u pozitivnijem svjetlu, budući da se u inozemnim medijima pomno prati i vrednuje rad sadašnjeg pape koji je izuzetno plodan u izdavačkom i autorskom smislu.
Predstojnik Đurin upoznao je okupljene s provedenim aktivnostima u pripravi vjernika Varaždinske biskupije za Papin dolazak, kazavši kako će ukupno više od 9.000 vjernika mjesne Crkve sudjelovati na susretima sa Svetim Ocem, među kojima je više od tisuću mladih koji će se s Papom susresti prvoga dana na molitvenom bdjenju na Trgu bana Josipa Jelačića. Prema prijavama zaključenim u svibnju, oko 850 mladih sudjelovat će na samom Trgu, a ostali mladi koji su se prijavili kasnije ili su još uvijek zainteresirani otputovati u Zagreb, susret će pratiti iz okolnih ulica i trgova. Mladi će moći prenoćiti u Zagrebu te idućeg dana sudjelovati na središnjem događaju Papinog pohoda. Za susret na misnom slavlju na hipodromu kada će se proslaviti Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji, prijavilo se još oko 8.000 vjernika iz 105 župa Varaždiske biskupije. Na prostor hipodroma može se ući samo s posebnom ulaznicom koja će se do 8 sati moći dobiti i na samom ulazu. Također se prijavilo više od 80 dijecezanskih svećenika, 20 redovničkih svećenika, 30-tak redovnica, kao i veći broj kandidata za duhovna zvanja, za sudjelovanje na molitvi Večernje u zagrebačkoj katedrali u nedjelju popodne. Dodao je da će se s Papom u Hrvatskom narodnom kazalištu susresti 20-tak predstavnika javnog života s područja Varaždinske biskupije, a među hrvatskim povijesnim postrojbama koje će uzveličati program na hipodromu bit će i Zrinska garda iz Čakovca. Također će na slavlju sudjelovati 30-tak osoba s invaliditetom. Vlč. Đurin istaknuo je kako su se za susret sa Svetim Ocem vjernici mjesne Crkve pripremali kroz posebnu duhovnu pripravu. Posebno je ta višemjesečna priprava kroz molitve i kateheze bila namijenjena mladima, bračnim parovima i obiteljima. Za molitvu je Varaždinska biskupija vjernicima darovala više od 100.000 prigodnih sličica s molitvama i Papinom slikom, te preko župa ponudila više od 12.000 svijeća s Papinim likom.
U nastavku je preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, pobliže predstavio aktivnosti na pripravi obitelji za Papin pohod. Kazao je kako su posebni timovi sastavljeni od svećenika i bračnih parova obišli desetak župa promičući vrijednosti kršćanskog braka i obitelji, osobito u duhu skorašnjeg Papinog pohoda. U svojem se izlaganju preč. Koprek osvrnuo i na nepriličan odnos nekih medija prema bračnim i obiteljskim vrednotama koje su, prema istraživanjima, još uvijek svetinje za više od 90 posto ljudi. Izrazio je razočaranje što se u medijima više ne promiču vrijednosti koje poštuje većina ljudi. Osvrnuo se na utjecaj medija na obitelj te tretman obiteljskih tema u medijima, a na kraju je predstavio i Zajednicu bračnih susreta putem koje Crkva okuplja bračne parove i svećenike koji osobitu pozornost posvećuju produbljivanju sakramenata braka i svetog reda.
Dosad je bračni vikend prošlo oko 700 parova s područja biskupije.
Obraćajući se okupljenima, biskup Mrzljak osvrnuo se na geslo Papina pohoda “Zajedno u Kristu“ kazavši kako mnogi mediji ne shvaćaju pa stoga i javnosti ne mogu ispravno prenijeti, smisao dolaska Svetog Oca, a to je svjedočanstvo zajedništva u Kristu i ohrabrenje za kršćanski život. Izrazio je nadu i želju da će oni vjernici koji neće moći izravno sudjelovati na susretima s Papom, ipak moći preko medija doći do vjerodostojnih informacija o pohodu i poruka koje će uputiti Sveti Otac. Zahvalio je medijima i djelatnicima koji djeluju na području biskupije na dosadašnjoj suradnji te zaželio da se ta dobra suradnja nastavi. U ime sudjelujućih medijskih djelatnika, novinara i urednika, biskupu Mrzljaku i njegovim suradnicima na godišnjem okupljanju i suradnji zahvalio je Goran Mališ, glavni urednik Varaždinske televizije. Susret je nastavljen druženjem s medijskim djelatnicima uz zajednički ručak, na kojem su uz biskupa sudjelovali i generalni vikar mons. Ivan Godina te kancelar mons. Antun Perčić.
Autor: Jasminka Bakoš-Kocijan

Post je objavljen 02.06.2011. u 22:03 sati.