Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta o pohodu Benedikta XVI. Hrvatskoj

Za dolazak pape Benedikta XVI. u našu zemlju mladi se pripremaju uglavnom u svojim župama zajedno sa župnim vikarom i ostalim mladim vjernicima, okupljeni u zajedničkoj molitvi na klanjanjima i bdijenjima. O tome što misle o značenju Papinog pohoda, obitelji i vjeri, pitali smo studente druge godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koje smo susreli na predavanju u prirodi s profesorom Darijem Tokićem.

„Najveća priprema bit će kada dođem na zagrebački glavni trg i kada u sekundi treba nešto napraviti. To su najbolje pripreme od svih“, rekla nam je studentica Deborah Agić, koja će biti volonterka na bdijenju na Trgu bana Josipa Jelačića i na misi na Hipodromu.

Kada je u pitanju značenje dolaska Svetog Oca u našu zemlju, studenti se jednoglasno slažu da je ovaj susret prijeko potreban našem narodu kako bi se malo smirio u ovim teškim vremenima i ponovno duhovno uzdignuo.

Za studenta Benjamina Alatića, ovaj susret predstavlja nešto duhovno: „S obzirom da su teška vremena, ovaj susret nam je svima potreban da nas malo duhovno podigne i da nam Sveti Otac podari malo snage da lakše to prebrodimo, a posebno da se mi mladi još više duhovno uzdignemo“.

„Toliko puta sam prošetala trgom, bila na koncertima i priredbama, a sada imam priliku susresti se na trgu s Papom. Mislim da je ovaj susret potreban našem narodu da se malo smiri, da osjetimo nekakvu sigurnost u tome“, ističe Deborah Agić osjećajući veliku radost, puninu i zajedništvo zbog susreta sa Svetim Ocem.

„Za nekoga je možda velika stvar kada u našu zemlju dolazi neki glazbenik i sve bi dali da odu na njegov koncert. Takvo značenje za mene ima dolazak Pape“, kazala nam je studentica Luca Stipić, koja je ponosna što u njenu zemlju dolazi predstavnik Isusa na zemlji.

Papa.hr: Zašto mladi uopće vjeruju?

„Lakše je živjeti ako imaš nešto za što se možeš uhvatiti u svakom lošem i svakom sretnom trenutku“, ističe Deborah Agić.

Benjamin Alatić vjeruje u Boga jer nam „daje snagu kad je teško i ohrabruje nas kada nešto dobro učinimo da i dalje činimo dobro, da se ne pokvarimo već da i dalje ostanemo uzoriti kršćani“.

Luca Stipić napominje da je nama svima dana vjera i da je pitanje samo hoćemo li je mi i dalje njegovati. „Ja sam je nastavila dalje razvijati i ona je dio mene, dio mog života. Da ne vjerujem, ne bih mogla normalno funkcionirati i živjeti jer moja vjera mi je oslonac u životu“.

S obzirom da Sveti Otac u Hrvatsku dolazi povodom nacionalnog Dana katoličkih obitelji, upitali smo mlade studente koje značenje za njih ima obitelj.

„Obitelj je prije svega zajednica koja bi trebala biti temeljna zajednica u bilo kojem društvenom poretku. Znamo da je danas obitelj u dosta teškom položaju. Roditelji su svugdje, djeca su svugdje i ne postoji nekakvo zajedništvo. Upravo zato smatram da je ovaj dolazak Pape važan jer on podržava i katoličku obitelji i mladež. Mislim da će ovo bdijenje Pape s mladima potaknuti mlade da se vrate u obitelj jer u obiteljima pronalaze prave vrijednosti koje ne mogu nigdje drugdje naći“, objasnio nam je student Marko Bošnjaković i pritom naglasio kako bi jednog dana volio imati veliku obitelj s minimalno sedmero djece.

Studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u samo jednom popodnevu svojim razmišljanjima ostavljaju dubok dojam. Treba se nadati da će njihov entuzijazam, njihova radost i njihove poruke doći i do onih mladih ljudi koji su iz bilo kojeg razloga možda klonuli duhom te da će ih potaknuti da i oni žive zajedno u Kristu.

Autori: M. K. i M. V.

Post je objavljen 02.06.2011. u 15:39 sati.