Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kažnjavaju maturante jer su se obukli u pionire

Prenosim sa danas.net.hr

Jedanaest maturanata iz Đakova koji su se za vrijeme norijade obukli u Titove pionire na svojoj će koži iskusiti bijes pravovjerja domovine Hrvatske i njenih odgojnih metoda. Proglašeni su krivima za sva zla na norijadi, čak i zbog pjevanja 'dvosmislenih bećaraca'!

Iako se mahom radi o odličnim i vrlo dobrim učenicima Gimnazije A. G. Matoša koji su dosad imali besprijekorne školske dosjee, Nastavničko vijeće te škole predložilo je jedanaestorku obučenu u pionirske odore za opomenu pred isključenje. Štoviše, smatra ih odgovornim za sva zla koja su se dogodila za vrijeme norijade, piše portal sib.hr.

Lista krimena, koje učenici dakako opovrgavaju, je sljedeća: uništavanje inventara u svojoj te u Strukovnoj školi, uništavanje javne imovine po gradu, pijančevanje, vrijeđanje pojedinih profesora psovkama i – "pjevanje dvosmislenih bećaraca"!

Roditelji: Odore su jedini prekršaj

Roditelji su uvjereni da je srž problema u njihovim kostimima po kojima su ih nastavnici upamtili, te su se zbog toga žalili Ministarstvu obrazovanja, ističući kako su kazne nezakonite i da mogu ugroziti njihove upise na fakultete. Inspekcija Ministarstva se pojavila u Gimnaziji i zbog navoda roditelja da im nije uručeno nikakvo rješenje o sankcijama njihove djece, ali i propusta u disciplinskom postupku koji je doveo, kažu roditelji, "navodne pedagoške mjere".

Majka jednog od "pionira" Sanja Katić ističe da izricanju kazne nije prisustvovao ni ravnatelj škole Miro Šola, niti razrednik Mato Majbaum, nego da su im kaznu izrekli nastavnici koji im nisu predavali i knjižničar. Otac jedne "pionirke" ispričao je kako je njegova kći, inače odlična učenica uzornog ponašanja, izgubila svijest od šoka nakon što je čula da su kažnjeni!

"Osim što su platili ceh odabiru kostima, preko njihovih leđa 'pucaju' međuklanovski obračuni iz zbornice. Djeca su pod stresom jer neistina i laž najviše bole", ispričali su roditelji novinarima sib.hr-a.

Ukoliko nalaz inspekcije ne poništi ovu odluku NV-a, pojedini će roditelji tužiti školu, a osim toga očekuju i ispriku.

Zbožil: Kazna je besmislena, zakašnjela, neopravdana, pretjerana...

Pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Osječko-baranjske županije Ksenija Zbožil izjavila je kako je Vijeće trebalo pokazati više razumijevanja prema kostimiranju zato što su te odore "učenicima samo dio folklora, egzotika iz prošlosti". Osim toga, ističe da je tehnički sva šteta na leđima Gimnazije, ne učenika i da je zapravo prekasno za donošenje takve kazne:

"Osnovno je da se sve dogodilo 17. svibnja, zadnjeg dana nastave, a mi smo upute za iduća dva dana, 18. i 19. svibnja, za animaciju maturanata dali školama na vrijeme, no one očito nisu provedene. Škola snosi odgovornost što je zadnji dan redovne nastave shvatila kao neradni. Trebali su se pobrinuti da toga dana održe nastavu maturantima", navodi dodajući kako kazna nema smisla ni zato što "nemaju vremena za njeno provođenje".

Post je objavljen 02.06.2011. u 15:07 sati.