Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Poruka gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića povodom dolaska Svetog Oca.

Dragi Zagrepčani i gosti!

Ovogodišnji zagrebački lipanj, s kulturnog i društvenog stajališta, doista je poseban i povijesno važan, kako za nas u Zagrebu tako i za cijelu Hrvatsku. Poseban po kulturnim i ostalim zbivanjima značajnim na međunarodnoj razini – raznim natjecanjima, festivalima i koncertima, izložbama i smotrama, koje će se redati u velegradskom ritmu i na otvorenoj sceni: Bon Jovi na Maksimirskom stadionu, Animafest, Cest is d’Best, Floraart na Bundeku i dr.

Povijestan zato što početkom lipnja našemu gradu i domovini u pastoralni i državnički posjet dolazi najdraži gost – papa Benedikt XVI., što je povijesni i društveni događaj godine. To je još jedna potvrda bliskosti i prijateljstva Svete Stolice i kršćanskoga hrvatskog naroda. Pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju u ovom papinu dolasku sadržana je cijela povijest vatikansko-hrvatskih veza, a posjet je prožet duhom i duhovnošću te nadasve povijesnom simbolikom.
Naime, treba znati da je Hrvatska postala međunarodno priznata država 7. lipnja 879., kada je papa Ivan VIII. svojim pismom priznao Branimirovu Hrvatsku. Obnova hrvatske državnosti 1992. uslijedila je ponovo zahvaljujući papi, ovaj put Ivanu Pavlu II., koji je nakon toga, kako je on sam često isticao, tri puta posjetio “voljenu Hrvatsku”.
Doista, u tome povijesnom hodu od 12 stoljeća Hrvatska je povijest isprepletena s poviješću Rimokatoličke crkve i Petrovih nasljednika. Zato pastoralni pohod pape Benedikta, posvećen zajedništvu obitelji, doživljavamo kao krunu naših zajedničkih uspjeha te izraz prijateljstva i razumijevanja.
Zagreb je nadaleko poznat kao gostoljubiv grad i uzoran domaćin. Za papina dvodnevnog boravka u hrvatsku metropolu pritjecat će tisuće i tisuće hodočasnika iz zemlje i regije. U gradu smo sve na vrijeme poduzeli i organizirali da taj veličanstveni događaj protekne dostojanstveno.
I kada 4. lipnja na Trgu bana Jelačića budem na simboličan način osobno predavao ključeve Grada Zagreba papi Benediktu XVI. izreći ću u ime svih građana rečenicu u kojoj će biti sadržane sve dobre želje i emocije: Dobro nam došao, Sveti Oče!
Iskreno vaš,
Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Post je objavljen 02.06.2011. u 14:55 sati.