Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

U Čakovcu izložba poštanskih maraka s tematikom papâ

U povodu skorašnjeg Apostolskog pohoda Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj u Centru za kulturu u Čakovcu u srijedu 1. lipnja otvorena je izložba poštanskih maraka. Izložbu “Sjećanje i nada” priredio je Filatelistički klub “Marija Hunjak” iz Čakovca. Izložbom je obuhvaćena tematika papâ na poštanskim markama, dopisnicama, razglednicama i prigodnim omotnicama koje su izlazile u proteklih 70 godina, a najveći dio odnosi se na pontifikat pape Ivana Pavla II. Najveći broj izloženih primjeraka je iz zbirke predsjednika Kluba Darka Hunjaka, a za dio izložaka zaslužni su varaždinski biskup Josip Mrzljak i drugi svećenici. Uz filatelističke izloške izloženi su i dječji radovi učenika Druge osnovne škole iz Čakovca koji su nastali pod stručnim vodstvom njihove učiteljice Monike Vrtarić Vuk.

Otvarajući izložbu, biskup Mrzljak kazao je kako su filatelistički izlošci jedno neprocjenjivo duhovno i kulturno blago koje se nikako ne može vrednovati novcem, kao što se ni o pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj ne može govoriti isključivo s financijske i materijalne strane, kako to nameću neki mediji. Dolazak Svetog Oca nazvao je najvažnijim događajem u Hrvatskoj u ovoj godini te velikim duhovnim obogaćenjem za hrvatski narod. Podsjetio je da Sveti Otac dolazi kao poglavar države Vatikan koja je prva priznala neovisnost Hrvatske, te kao poglavar Katoličke Crkve, nasljednik svetog Petra i vidljiv znak Isusa Krista na zemlji, čiji dolazak hrvatski katolici očekuju s poštovanjem i radošću. Zaželio je posjetiteljima izložbe da ih filatelistički izlošci potaknu da na Papin pohod gledaju kao na neprocjenjiv duhovan događaj u vrijeme kada se svakodnevno razmišlja uglavnom o materijalnim pitanjima i poteškoćama.

Zahvalio je organizatoru što je dao doprinos takvoj duhovnoj pripravi za taj velik događaj kojeg će hrvatski vjernici proživjeti sudjelujući u susretima sa Svetim Ocem ili prateći ih na posredan način putem javnih medija. Poručio je kako Papinim dolaskom hrvatski narod sigurno neće osiromašiti, nego će biti daleko bogatiji u duhovnom smislu.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Kluba Darko Hunjak, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Gordan Vrbanec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački u ime pokrovitelja izložbe Grada Čakovca i Međimurske županije. Među brojnim uzvanicima na otvorenju su bili i čakovečki gvardijan fra Stanko Belobrajdić i drugi svećenici. Svečanost otvorenja izložbe uzveličale su učenice Osnovne glazbene škole “Miroslav Magdalenić” iz Čakovca i članice čakovečkog ansambla “Althan”, te gardisti Zrinske garde Čakovec, povijesne postrojbe koja će sudjelovati i na susretu sa Svetim Ocem u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja.

Autor: Jasminka Bakoš-Kocijan

Post je objavljen 02.06.2011. u 10:30 sati.