Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Djeca Papi: "Hvala ti što si Isusov vitez!"

Sveti Otac Benedikt XVI. u Hrvatskoj će boraviti dva dana, ali pripreme za njegov dolazak traju već mjesecima.

U pripreme za dolazak uključili su se i stari i mladi, ali možda najzanimljiviji doprinos dala su djeca. Iako su još mali oni su dali sve od sebe da dočekaju Papu.

Kad su čuli da Sveti Otac dolazi u Hrvatsku sestra Katarina Pišković, ravnateljica dječjeg vrtića Sestre majke Terezije koji ima šest podružnica, odlučila je sa svojim suradnicima pripremiti djecu i obitelji za dolazak Svetoga Oca na način da svaki vrtić pripremi neki projekt.

„Papa dolazi blagosloviti obitelj, stoga smo odlučili upoznati djecu s onim što on čini za nas. Djecu smo s Papom upoznavali kroz literaturu, enciklopedije, pričali smo im i upoznavali ih s Vatikanom. Pjevali smo pjesme. Djeca su učila kako izgleda grb i što on predstavlja, a posebno im je zanimljiva bila Papina garda za koju su posebno molili“, rekla je za papa.hr sestra Katarina. „Bitno nam je bilo da naglasimo djeci da je Papa poglavar Crkve.“

No, nisu se pripremala samo djeca nego su se organizirale i duhovne obnove za roditelje na kojima se pokušalo ukazati da Papa dolazi zbog njih, zbog obitelji.

„Na kraju pedagoške godine željeli smo zahvaliti Bogu za sve milosti koje smo primili kroz pedagošku godinu i moliti za blagoslov u budućnosti“, naglasila je sestra Katarina dodajući da je „ove godine hodočašće organizirano u devetnici priprave za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Prvi nacionalni susret katoličkih obitelji s Papom za nas je veoma značajan jer je vrtić važno mjesto kojemu svoju djecu roditelji povjeravaju na odgoj i obrazovanje. Želja nam je biti 'za' i 'uz' obitelj u svim njezinim događanjima. Cijela organizacija hodočašća poprimila je značenje priprave za Papin dolazak među nas.“

Odgojitelji su s djecom u vrtićima radili niz aktivnosti u kojima su nastojali približiti djeci lik i značenje Pape za Katoličku crkvu.

Mnoge aktivnosti završavale su u molitvenom izričaju djece za Papu i za njihove obitelji.

Brojni likovni radovi kao i njihovi molitveni izričaji govore o tome koliko su djeca upoznala lik Pape i koliko im je on drag.

Molim Papu da blagoslovi moju obitelj da bi bila zdrava i sretna.

Neka se moli da Isus čuva naše roditelje.

Da se moli za siromašne, da im vrati osmijeh na lice.

Neka i dalje razgovara s Isusom da nas Isus sve blagoslovi.

Djeca iz Dječjeg vrtića „Sveta Uršula“ iz Varaždina zajedno su s roditeljima i odgojiteljima kaširanjem balona izradili veliku krunicu.

„Krunicu su donijeli na dar u svetište Majke Božje Bistričke, da je prinesu Majci Božjoj u znak milijun krunica koje su se molile u našoj Domovini za sretan Papin pohod. Uz prigodnu recitaciju djeca su položila krunicu pred oltar Majke Božje. Roditelji su isto tako bili aktivno uključeni kroz čitanja, pripjevne psalme te molitve vjernika.“

Vrijedni mališani iz DV „Blažena Hozana“ izveli su i koreografiju na službenu pjesmu Prvog nacionalnog susreta katoličkih obitelji „Kristu vjerni zauvijek“. Za nju je snimljen i dio spota. Papinske zastavice koje su djeca sama izradila vijorile su se uz poklik “Dobro došao Sveti Oče, kršćanska obitelj naš je dom, naša baština i budućnost, ona je temelj društvu svom...“ Zajedništvo ovogodišnjeg hodočašća na Mariju Bistricu željeli smo proslaviti i milenijskom fotografijom „Obitelj i vrtić za Papu“.

„Fotografiju je snimio naš poznati milenijski fotograf gospodin Šime Strikoman. Fotografija prikazuje krunicu u obliku srca u kojoj je ispisano 'Papa'. Simbolikom smo željeli izraziti da hrvatska katolička obitelj moli za Papu, da je sjedinjena u međusobnom zajedništvu ljubavi i u ljubavi prema Papi, namjesniku Kristovom. Križ krunice koji sačinjavaju djeca, sestre redovnice i odgojiteljice koje brinu o njima, govori kako upravo one žele biti uz obitelj i pomoći im nositi križ života. Cijelom fotografijom poručujemo hrvatskim obiteljima da je važno utkati u svoj život molitvu ukoliko žele sklad i slogu zajedničkog života i uspješan odgoj svoje djece te čvrstu povezanost s Crkvom na čijem čelu je Papa. Na spomenutom hodočašću sudjelovala su ukupno 33 dječja vrtića Zagrebačke metropolije. Bilo nas je preko 1 800 i svi su željeli biti dio milenijske fotografije koja je predviđala 1 200 sudionika.

Svojom prisutnošću i molitvom želimo pridonijeti pripremi za Papin dolazak u našu Domovinu povodom Prvog nacionalnog susreta katoličkih obitelji u Hrvatskoj i reći: „Papu volimo, za njega molimo.“

„Pozivamo sve katoličke obitelji da dođu na ovaj susret i budu dio preobilne baštine blagoslova koja će se sliti na sve prisutne“, poručila je sestra Katarina Pišković.

Autor: D.K.

Post je objavljen 02.06.2011. u 09:21 sati.