Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Dva Roseina svijeta(6) ...

Photobucket
photo by rU



Dva Roseina svijeta(6) ...

Rose je sjela uz prozor, kao i obično.
Iako se zbog akrofobije nije usuđivala popeti na ljestve niti baciti pogled u dubinu s balkona ili litice, u avionu začudo nije osjećala strah od visine.

Avion je zarulao pistom, odlijepio se od tla. Rose je prislonila lice uz prozor gledajući panoramu grada koji je napuštala. Pred očima joj zatitraše slike prethodnih dana provedenih u Krasnojarsku - kapljice se slijevaju niz prozor hotelske sobe, pahuljica se topi na reveru Silvestrova sakoa, hladne vode Jeniseja hrle u zagrljaj Sjevernom ledenom moru, pas lutalica spava pod mostom ...

Kad se prenula iz sjećanja avion je već bio nad slojem gustih plavičastih oblaka, stjuardesa je pokazivala izlaze u slučaju opasnosti i demonstrirala korištenje maski u slučaju dekompresije. Silvestar dotaknu Roseinu nadlanicu i upita je: Dobro si?

Dobro sam ... reče Rose.

...

Kava ili čaj?
Lice stuardese, profesionalni osmijeh i vješto dodana šalica čaja.
Nadam se da će stakleni čajnik koji sam kupila sestri preživjeti transport ... pomisli Rose i prisjeti se prizora koji je jutros prije ukrcavanja promatrala s ograđenog prostora za pušače na krasnojarskom aerodromu. Aerodromski radnici bacali su prtljag s transportnih kolica u prtljažni prostor aviona. Otrcane pune torbe i skupocjeni putni kovčezi tumbali su se i prevrtali po pokretnoj traci, a Rose se uzalud upinjala opaziti svoj kofer obilježen plavom trakom radi lakšeg prepoznavanja.

...

Rose otpi gutljaj čaja.
Stjuardesu je zamolila da u čaj ulije malo mlijeka.

English tea? nasmiješila se stjuardesa pružajući Rosei šalicu, papirnati ubrus i čokoladni bombon.
Lunch will be served soon ... dodade.


No, serviranje ručka prekinuto je i prije no što je započelo. Upalilo se signalno svjetlo iznad sjedišta s oznakom 'vežite pojaseve', oglasio se pilot: Molimo putnike da vežu pojaseve. Nema razloga za uznemirenost, brzo ćemo proći kroz turbulentno područje ... jedino će posluživanje ručka biti malo odloženo ...

Sad će još reći - veća je statistička vjerojatnost da ćete poginuti od udarca kopita magareta nego od posljedica pada zrakoplova ... reče Silvestar smijući se i stišćući Roseine hladne prste svojim toplim dlanom. Rose uzvrati i pogled i stisak i smiješak.

...

Avion nastavi naglo ponirati. Fizičke su senzacije bile neugodne - pri svakom propadanju Rosei se činilo kako joj će joj želudac probiti ošit. Starija korpulentna gospođa na sjedištu ispred Rose nije prestajala ponavljati: Svi ćemo izginuti, svi ćemo izginuti ... Izgovarala je to glasom monotonim i lišenim emocija, poput neke litanije. Stjuardesa koja je i sama sjela i vezala se pojasom posegnu za kopčom kako bi ustala i smirila uspaničenu putnicu.

Smirite se, gospođo ... reče Silvestar korpuletnoj gospođi.
Avion je nov a pilot vješt, nema opasnosti ...

Začudo, njegov miran ton uspio je smiriti uplašenu ženu, a Rose vidje kako se stjuardesa zahvalno smiješi smirenom Silvestru i pomisli kako je taj smiješak doista zaslužen. Ona nije osjećala nikakav strah, čak ni kad su se drhtaji aviona pojačali, mirno je gledala kroz prozor u vedro plavo nebo bez ijednog oblačka.

Na velikoj smo nadmorskoj visini ... reče Silvestar. A tu su česta vrtložna gibanja zbog miješanja toplih i hladnih zračnih struja ...

No, kao što vidiš, nebo je plavo, bez olujnih oblaka. Još koji trenutak i ponovno smo 'na ravnom' ...

Silvestar još nije ni dovršio rečenicu, a avionska se okna zamračiše, potom bljesak munje osvjetli avionsko krilo.
Rose se glasno nasmija.

Silvestar je zabrinuto upita: Dobro si?

Dobro sam ... odgovori Rose.
Zasad još ne vidim gremlina* na krilu aviona ...

(nastavak slijedi)

* gremlin - zlobno fantastično biće iz engleske mitologije, fascinirano tehnologijom i mašinama, sklono pakostiti ljudima kvareći im alat. Piloti britanske avijacije tijekom drugog svjetskog rata krivili su gremline za sabotiranje aviona.











Post je objavljen 03.06.2011. u 10:11 sati.