Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Klupa na koju se možete naklaviriti

Pretpostavljam da znate onaj prastari vic koji glasi ovako: "Koja je razlika između slona i klavira? Na slona se možete nasloniti, no na klavir se ne možete naklaviriti!"

Vidite, taj vic je ponovo postao aktualan i to na Trešnjevačkom placu koji je dobio jedinstvenu klupu u gradu, klupu na koju se možete naklaviriti! wink

Stare viceve na stranu, ova trešnjevačka priča slikovito pokazuje kako je i sa malo novaca, ali zato dobrom idejom i dobrom dozom entuzijazma moguće uljepšati gradski okoliš!

Meni osobno su baš takve "male" akcije (male po iznosu uloženih sredstava i po publicitetu koji ih prati) ono što gradu daje njegov gradski, masovni karakter ... inicijativa za ovakve akcije gotovo u pravilu dolazi "odozdo", sa ulice, od onih, pojedinaca ili grupa, koji tim dijelom grada često prolaze ... a realizacija je isto tako najčešće popraćena sa puno entuzijazma i malo novca ... i sve to je ono što mi ovakve stvari čine tako simpatičnima. Sjetite se samo oslikavanja Zida u Branimirovoj, oslikavanja stupova ulične rasvjete na Peščenici ...

A kako je u stvari ta klupa dobila svoju muzičku odoru? Za vrijeme trajanja radionice "Akcija Kvart/Akupunktura grada" u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka 2010. godine dvoje mladih sudionika akcije, studenata Arhitektonskog fakulteta, Dorian Mandžukić i Aleksandra Poljanec, došli su na ideju bojanja klupe u stilu klavirskih tipki. I, pred nekoliko dana, ponovo u organizaciji CeKaTe-a, došlo je i vrijeme da klupice zabljesnu u bojama klavijature: drvene letvice su prvo očišćene i ošmirglane, zatim prebojane, a prošlu subotu, 28.05.2011. svečano su i puštene "u rad" prigodnim koncertnim programom pijaniste Vitomira Ivanjeka.

I, od tada klupice i nadalje služe svojoj svrsi, odmaranju posjetilaca Trešnjevačkog placa i čekača tramvaja, no sada u puno ljepšem i maštovitijem obliku koji će zasigurno postati simbol ovog nadasve prometnog mjesta!

A sada vam donosim i kratki foto-strip pojedinih faza ovog projekta!

Početak je donio prva saznanja o obimu posla - drvenih letvica je bilo puno i izrađene su od neravnog drveta kojeg je teško šmirglati ... a i razmak između letvica baš nije išao na ruku volonterima koji su prionuli poslu. Naravno, za sve radove je trebalo i osigurati dozvolu za rad od gradskog poduzeća "Zrinjevac" koje je zaduženo za uređenje tog dijela trga.


Počinju pripreme, procjenjuje se što i kako treba učiniti. Snimio: Vanja


Počelo se sa šmirglanjem ... Snimio: Vanja


Ima toga više nego što bi čovjek pomislio ... Koautorica idejnog rješenja, Aleksandra Poljanec (u sredini), je također uzela šmirgl u ruke. Snimio: Vanja


Punom parom! Snimio: Vanja


Koator idejnog rješenja, Dorian Mandžukić, sa jednom od pomagačica. Snimio: Vanja


Druga faza radova je bila odgođena radi lošeg vremena ... no, ipak je došla na red. Snimila: Saša


Penzlovi u akciji (pripomogli su volonteri iz IX gimnazije). Snimila: Saša


Sjedeća klavijatura je otvorena - koncert Vitomira Ivanjeka. Snimila: Saša


Pogledajmo i reakcije samih korisnika! Snimila: Saša


Vrijeme je za naklaviriti se ... Snimila: Saša


Prateći letak akcije u izdanju Centra za kulturu Trešnjevka.

A za kraj, možda ste već imali prilike vidjeti rezultat jedne druge slične akcije koja je veliku popularnost stekla pomoću filma na YouTube-u - pogledajte "muzičke stepenice" koje su postavili studenti stockholmskog sveučilišta i koje su ponovo učinile atraktivnijim penjanje klasičnim štengama u usporedbi sa pokretnim stepenicama!


Post je objavljen 01.06.2011. u 15:05 sati.