Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papa će misu služiti na latinskom jeziku!

Iako je papa Ivan Pavao II sve govore, kao i misna slavlja tijekom svoja tri boravka u Hrvatskoj, izricao na hrvatskom jeziku, njegov nasljednik Benedikt XVI hrvatskim će se vjernicima obraćati na latinskom i talijanskom jeziku
Naime, Svetu misu na Hipodromu 5. lipnja Papa će držati na latinskom, dok će propovijed započeti na hrvatskom te nastaviti na talijanskom jeziku, rekao je u srijedu krčki biskup Valter Župan, ujedno i predsjednik Vijeća HBK za obitelj.

Papa Benedikt XVI i svoj govor na primanju uglednika iz vjerskog, političkog i javnog života u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će na talijanskom jeziku. Naime, talijanski je, uz latinski, drugi službeni jezik Vatikana.

Služenje mise na latinskom jeziku zapravo ne iznenađuje - Papa je 2007. izdao naputak biskupima da dopuste služenje misa na latinskom jeziku koji je u općoj upotrebi bio do Drugog vatikanskog koncila 1962. godine.

Misa na latinskom jeziku koju svećenik služi okrenut prema oltaru, a ne prema vjernicima bio je jedan od zahtjeva ultratradicionalista čiji su čelnici ekskomunicirani 1988.

Papa Benedikt očito je skloniji zahtjevima tradicionalista od svoga prethodnika koji se trudio u svakoj zemlji koju je posjetio govoriti ili barem čitati na nacionalnom jeziku. Tako je bilo i za njegova tri pastoralna posjeta Hrvatskoj 1994, 1998. i 2003. godine, kao i za vrijeme posjeta BiH.

Papa Ivan Pavao II na hrvatskom je držao govore, služio misu te molio i pjevao. Iako se može reći da je hrvatski jezik blizak poljskom, materinjim jeziku Ivana Pavla II, on je i tijekom posjeta npr. Japanu čitao na japanskom jeziku.

Služenje latinske mise još je jedna poruka pape Benedikta XVI biskupima da omogućuju svećenicima tradicionalistima upravo služenje takve mise.

Post je objavljen 01.06.2011. u 13:40 sati.