Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Susret Benedikta XVI. s osobama iz javnog i vjerskog života u Hrvatskom narodnom kazalištu

Poznati detalji susreta

Sastanak u povodu pripreme programa za susret Benedikta XVI. s osobama iz javnog i vjerskog života planiranog za subotu u 18 sati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, održan je u ponedjeljak 30. svibnja u prostorijama HNK-a. Voditelj sastanka dr. Željko Tanjić tom je prilikom istaknuo da je središnji dio tog susreta Papin govor jer je riječ o pastoralnom susretu.

Program u HNK-u povodom Papinog susreta s osobama iz javnog i vjerskog života režiserski pripremaju redatelj Krešimir Dolenčić, scenografkinja Dinka Jeričević i aranžer cvijeća Saša Šekoranja. Poznati su i detalji unutarnjeg uređenja pozornice. Naime, na svečano ukrašenoj pozornici u pozadini će se nalaziti svečani zastor Vlahe Bukovca “Hrvatski preporod” te Ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru.

Dolazak uzvanika koji će se u subotu 4. lipnja susresti s Papom u HNK-u, planiran je od 16.30 do 17.30 sati, a potom se u 17.50 očekuje dolazak predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor.

Za vrijeme dolaska više od 700 osoba iz javnog i vjerskog života, pripremljen je pretprogram u kojem će sudjelovati dramski umjetnici Joško Ševo i Renata Sabljak. Oni će čitati ulomke iz poznatih djela hrvatske književnosti. Uz njih će nastupiti i harfistica Branka Janjanin Magdalenić koja će izvesti “Four pieces for harp” hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika.

Nakon dolaska Svetog Oca u HNK, prvi će nastupiti vokalisti folklornog ansambla „LADO“ te će potom govoriti mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Vijeća za kulturu HBK-a i dr. Niko Zurak, član Papinske akademije za život. Nastupit će i Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev, duet violina i viola iz Zagrebačkih solista koji će izvesti skladbu Duet za violinu i violu u D-duru, stavak „Romanza“, dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića.

Središnji je dio programa obraćanje pape Benedikta XVI. predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima. Sveti Otac će govoriti na talijanskom jeziku, a mons. Juraj Kolarić, prebendar zagrebačke prvostolnice, umirovljeni profesor KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Vijeća za kulturu Zagrebačke nadbiskupije će prevoditi na hrvatski.

U 19.15 planiran je odlazak Svetog Oca prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će sudjelovati na bdijenju s mladima.

Post je objavljen 31.05.2011. u 12:31 sati.