Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Dan Osnovne škole „Vrgorac“ - Podignuta zelena eko zastava

Osnovna škola „Vrgorac“ danas slavi svoj dan. Uz tradicionalna športska natjecanja u nogometu, rukometu i graničaru, ovogodišnji Dan škole imao je posebnu ekološku dimenziju.


ZELENA ZASTAVA DOBIVENA NA STALNO KORIŠTENJE

Osnovna škola „Vrgorac“ već deset godina sudjeluje u projektu „Eko škole“ (Eco Schools) i u tom je razdoblju pet puta osvojila ekološku zelenu zastavu. Ove godine navršava se taj peti put, pa sukladno pravilima projekta, zelena zastava se dobiva za stalno korištenje, na čast svim sudionicima projekta, učenicima i njihovim učiteljima.
U ovom projektu škola se istakla urednim i čistim dvorišnim prostorom oko svih svojih zgrada, ispunjenim raznovrsnim jednogodišnjim i višegodišnjim autohtonim biljem, a već godinama učenici Osnovne škole u samom su županijskom vrhu po sakupljenom starom papiru, te uspješni sudionici i osvajači nagrada na državnom eko-kvizu.
Svaka eko-škola ima svoje kumove, najčešće različite lokalne i državne tvrtke koji logističkom pomoći i financijskim sredstvima pomažu redovito funkcioniranje samog projekta. U Osnovnoj školi „Vrgorac“ to su osiguravateljska kuća Croatia Osiguranje, Mesna industrija Braća Pivac i tvrtka Krah d.o.o. Vrgorac. Predstavnici kumova eko-škole zbog toga su dobili čast svečano podignuti zelenu zastavu na školski stijeg.
Osnovna škola „Vrgorac“ također se može pohvaliti sa desecima učeničkih postignuća i nagrada na različitim natjecanjima, počevši od školske do državne razine, iz gotovo svih predmeta.
Samom podizanju zastave prethodila je svečana priredba u izvedbi samih učenika škole. Redom su nastupali: Mandolinski orkestar Osnovne škole, Školski zbor, pojedini učenici koji su recitirali različite prigodne eko stihove, Vrgoračke mažoretkinje, te polaznici Osnovne Glazbene škole Makarska – područni odjel Vrgorac.


PRIGODNI IZLETI I OBILASCI

Dio nastavnika područnih škola odlučio je, u skladu sa ekološkom notom Dana škole, proslaviti ovaj praznik prigodnim izletima po Vrgorskoj krajini. Tako su polaznici područnih škola Dragljane i Zavojane obišli etno selo Veliki Godinj, a u drugim manjim područnim školama učitelji su također organizirali izlete u neposrednoj okolici škola. Ja sam svoje osnovce sa Velikog Prologa poveo u obilazak i istraživanje vrgorske Gradine i kule Avale. Izlet je imao multidisciplinarni pristup – povijesno uživljavanje (povijest), snalaženje u prostoru (geografija), prepoznavanje i vrednovanje okoliša (priroda) te pješačanje i uspinjanje po neravnom prirodnom terenu (TZK). Za nadati se da će idućih godina izleti po našem kraju još više uzeti maha, kako je to bilo u prošlosti.


SVE MANJE UČENIKA!

U sjeni današnjeg slavlja ostala je stara boljka našeg lokalnog školstva, a ona se očituje u sve manjem broju učenika. U svojoj centralnoj i dvanaest područnih škola, Osnovna škola „Vrgorac“ trenutno broji 794 učenika, trideset manje nego lani. Dogodine se negativni trend nastavlja, pa se očekuje još trideset učenika manje nego ove godine. Budući da je gospodarstvo u sve lošijoj situaciji, sve je manje i roditelja, pa je manje i djece koja pohađaju školu. Broj učenika najbolji je pokazatelj loše demografske slike našega kraja. Ako se ne oživi gospodarstvo, bit će samo još gore.


Post je objavljen 30.05.2011. u 13:37 sati.