Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

„Nakon susreta s Papom nastavite svoj hod u vjeri!“

Vlč. Domagoj Matošević o završnim pripremama za bdijenje

Domagoj Matošević povjerenik je za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te duhovni pomoćnik župe Sv. Obitelji u Zagrebu. Prije toga bio je župni vikar u župi sv. Blaža dvije godine, a dvije godine boravio je i u Rimu na postdiplomskom studiju. Vlč. Matošević posljednjih je mjeseci usko povezan s pripremama za prvi pastoralni pohod Benedikta XVI. Hrvatskoj, osobito za Papin susret s mladima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 4. lipnja.

30 tisuća mladih spremno za susret s Papom
Papa.hr: Kako su tekle pripreme za susret Pape i mladih?

D.M.: Pripreme za susret započele su početkom ove godine kada je tim laika i svećenika osmislio kateheze koje su služile kao molitveno-katehetska priprema, a kateheze smo poslali župama. U Zagrebu su organizirana mjesečna klanjanja kojima je prisustvovalo između 800 i 1000 mladih. Također su se u župama održavali različiti molitveni i katehetski susreti radi što bolje pripreme sa Svetim Ocem. Svi oni koji će biti na susretu s Papom već su u svojim župama pripremljeni, a želimo da i nakon susreta nastave svoj hod u vjeri.

Početkom siječnja proširen je Nadbiskupijski zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije, u kojem pjeva 230 mladih pjevača iz zagrebačkih župa i okolice, a pridružilo im se i 10 mladih iz Varaždinske biskupije. Zbor će animirati pretprogram i bdijenje s Papom 4. lipnja na Trgu. Inače, zbor je snimio službenu pjesmu i spot „Zajedno u Kristu“. Oformili smo i komorni orkestar gudača koji također čine mladi iz župa. Pripreme su uključivale i rad s animatorima koji će zabavljati mlade plesom, skečevima... Prijavljeno je i 800 volontera koji će pomagati hodočasnicima tijekom oba dana Papina pohoda. Zapravo, prije odlaska na Trg za sve mlade bit će organiziran zanimljiv program uz prigodne pjesme i skečeve od 10 do 14 sati. Pretprogram na Trgu započinje u 16.30 sati.

Prijavljeno je 25 tisuća mladih za bdijenje sa Svetim Ocem, a sve mlade koji su se prijavili nakon službenog roka usmjerili smo prema Kaptolu tako da očekujemo da će se 30 tisuća mladih susresti s Papom.


„I mene zanima što će Papa mladima poručiti“

Papa.hr: Što Vama osobno znači Papin dolazak?

D.M.: Mislim da je Papin dolazak jedan veliki dar i znak da smo mi Hrvati i naša domovina Crkvi važni i da je to jedna odgovornost – da još više živimo i svjedočimo tu vjeru, da je također produbimo i ne zanemarimo naše kršćanske korijene kada vidimo da se taj odnos u društvu gubi. Zanima me što će Papa poručiti mladima, želim čuti njegove riječi koje mogu poslužiti kao program što mi trebamo raditi i činiti s mladima.


Benediktov hod susreta s mladima

Papa.hr: Zašto se Papa želi susresti s mladima?

D.M.: Crkva je oduvijek stavljala važnost na mlade. To je činio i Ivan Pavao II. kada je osnovao Svjetske susrete mladih, a iz godine u godinu broj okupljenih mladih se povećavao. Papa Benedikt XVI. vidio je važnost i nastavio hod susreta s mladima. Papi je osobito na srcu da ohrabri mlade u ovom sekularnom i liberalnom društvu, potakne ih da svjedoče vjeru te na neki način budu svjesni opasnosti jednog relativizma koji je prisutan među mladima kada se ne žele zalagati ni u Crkvi ni u društvu.


„Papa želi da mladi ukorijene i utemelje svoj život u Kristu“
Papa.hr: Što bi Papa mogao poručiti mladima?

D.M.: Papa u svojim porukama osobito potiče mlade da ne podlegnu relativizmu (prihvaćanju stvari zdravo za gotovo, odustajanju, kretanju linijom manjeg otpora, odbijanju apsolutne istine, materijalizmu – stavljanju materije, a ne čovjeka na prvo mjesto – i krivom shvaćanju individualizma, kada je čovjek svrha samom sebi i kada ne vidi potrebe da živi za druge). Papa nasuprot tim problemima stavlja živu vjeru pojedinca jer ga ona nosi i pridonosi njegovu angažmanu u društvu i svijetu, čovjek mora shvatiti da je subjekt koji može nešto promijeniti. Tako on na prvo mjesto stavlja čovjeka i duhovne vrijednosti, a naglašava i altruizam, posebnu ljubav prema sebi i drugima.

Meni se čini da je bitna poruka da Papa želi moliti s mladima! Ne želi se samo susresti s mladima i nešto im reći. Želi im posredovati iskustvo s Bogom koje je moguće preko molitve, osobito preko zajedničke molitve u zajedništvu Crkve. Papa želi potaknuti mlade da ne zanemare molitvu, da im ona bude snaga za svakodnevni život, da njome bude svoju inspiraciju i kreativnost, da se suočavaju sa životnim problemima. Bdijenje s mladima Papina je želja da molitva bude prisutna u Kristu. Papa želi da mladi ukorijene i utemelje svoj život u Kristu!

U uvodu Katekizma Katoličke crkve Papa govori da su mladi pred izazovom jer moraju znati u što vjeruju, a onda i to svjedočiti osobnim životom. Papa će pozvati mlade na produbljivanje i upoznavanje katoličke vjere te onda svjedočenja te vjere. Jedan dio Papine poruke sigurno će biti usmjeren na obitelj te na značaj kršćanske obitelji.


„Osluškujte što Vam Bog želi reći“

Papa.hr: Što želite poručiti mladima u ovom zadnjem tjednu pripreme?

D.M.: Pozivam sve mlade da se u svojim župama nađu prije susreta i mole za susret, da obrade kateheze te animiraju i potaknu prijatelje koji nisu oduševljeni vjerom da dođu jer im to može biti poticaj. Pozivam mlade Zagrebačke nadbiskupije da budu dobri domaćini i da daju prednost mladima iz ostalih nadbiskupija ako ih treba usmjeriti i nešto im pokazati.

Najviše bih volio da se mladi uključe u susret, osluškuju što im Bog želi reći, pjevaju, poklone se Presvetom u tišini i slušaju Papin nagovor.

Autor: P.M.

Post je objavljen 30.05.2011. u 12:57 sati.