Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

S krunicom u ruci pretrčao Ameriku

Prenosim sa web portala povjerenstva za mlade Zagrebačke nadbiskupije

U subotu, 21. svibnja skokom u Atlantski ocean, Jeff Grabosky proslavio je kraj svoga molitvenog puta kojim je pretrčao Sjedinjene Američke Države od obale Pacifičkog do obale Atlantskog oceana.

Naime, ovaj je dvadesetosmogodišnjak pet mjeseci ranije u kalifornijskom gradu Oceanside započeo trku koju je planiranu godinu dana unaprijed. Cilj je bio Atlantski ocean te potaknuti katolike, ali i druge vjernike na molitvu. "Trčim da bih potaknuo ljude na molitvu i ohrabrio ih u povjerenju u Boga. Čudesno je što sve možemo postići ako imamo vjere", rekao je na početku svoga puta.

Nakon 121 dana, tijekom kojih je pretrčao oko 6 tisuća kilometara kroz 11 saveznih država, Jeff je u krugu svoje obitelji, prijatelja i ljudi koji su ga tijekom puta podržavali, skokom u ocean u Smith Pointu proslavio kraj na najbolji način koji poznaje - molitvom.

"Kada sam se približio oceanu, osjetio sam lagani povjetarac i, još važnije, osjećaj olakšanja, uzbuđenja, jednostavnu čistu radost koja se prožimala čitavim mojim bićem, a osmijeh koji je prekrio čitavo lice jednostavno nisam mogao sakriti", napisao je Jeff na svojoj službenoj mrežnoj stranici.

A evo što Jeff kaže o reakciji drugih o njegovoj misiji: "Prvo što ljudima padne na pamet kada im kažem što radim su rečenice poput: 'Ti si potpuno lud' ili 'Želiš li biti novi Forrest Gump?', ali najviše ih zanima zašto to radim. To treće pitanje jedino je na koje želim dati odgovor. Katolik sam i vjerujem u Boga i snagu molitve, zbog toga želim iskoristiti ovu trku da bih molio za bližnje, ali i za sve ostale ljude koji to žele."

Vraćanje staroj ljubavi
Životna priča ovog iznimnog mladića započela je u New Jerseyu, gdje je kao dječak svakog jutra trčao uz svoju majku. No, kako to inače u životu biva, Jeff je svoju strast ostavio po strani kako bi se posvetio drugim aspektima života. Završio je fakultet, oženio se, zaposlio u osiguravajućoj tvrtki, a trčanje jednostavno nije bilo na njegovoj listi prioriteta. Sve do 2006. godine kada je primio najtužniju vijest u životu, vijest da njegova majka nije uspjela pobijediti rak.

"Bio sam potpuno slomljen", napisao je Jeff na svom blogu. Svega tjedan dana nakon toga, morao se suočiti s još jednom bolnom situacijom jer je njegova supruga odselila i pokrenula postupak razvoda. Tada je donio odluku da će se preseliti u Washington kako bi bio uz obitelj. Nakon dugog premišljanja i na nagovor starih prijatelja, odlučio se posvetiti svojoj staroj ljubavi - trčanju.

Godine 2008., u spomen svojoj majci, sudjelovao je u nacionalnom maratonu za borbu protiv raka. Nakon toga, odlučio je napusti dobro plaćen posao u osiguravajućoj tvrtki, otvoriti dućan sa sportskom opremom i u potpunosti se posvetiti trčanju.

Autor: Martina Andrijević

Post je objavljen 30.05.2011. u 07:19 sati.