Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Mladi - znak nadolazećeg proljeća

Papinsko vijeće Pravda i mir objavilo je da je Sveti Otac za 45. svjetski dan mira odabrao temu "Odgajati mlade za pravdu i za mir". Tema izražava bit žurnog problema za današnje društvo: slušati i vrjednovati nove naraštaje ostvarujući opće dobro i potvrđujući pravedan i miroljubiv društveni poredak da se mogu u cijelosti očitovati i ostvariti temeljna ljudska prava i sloboda, javlja Radio Vatikan.

Sadašnji su naraštaji dužni omogućiti budućim da slobodno i odgovorno očituju hitnost "novoga svijeta". Crkva prihvaća mlade i njihove zahtjeve kao trajan znak nadolazećeg proljeća i pokazuje im Isusa kao uzor ljubavi, koji čini "sve novo".

Javni su upravitelji pozvani zauzimati se da ustanove, zakoni i životne sredine, prožimaju nadnaravnim humanizmom koji nudi novim naraštajima prigode cjelovitoga ostvarenja i zauzimanja u izgradnji civilizacije bratske ljubavi sukladne s najdubljim zahtjevima istine, slobode, ljubavi i pravednosti.

Proročka se dimenzija teme koju je odabrao Sveti Otac uključuje u brazdu "pedagogije mira" koju je 1985. godine zaorao Ivan Pavao II. "Mir i mladi idu zajedno" te 1979. "Da se postigne mir valja odgajati za mir", potom 2004. godine "Uvijek suvremena obveza: odgajati za mir".

Mladi će u složenom i globaliziranom svijetu morati biti promicatelji pravde i mirotvorci. Stoga je potreban novi "pedagoški savez" svih odgovornih subjekata. Tema pretkazuje dragocjenu etapu učiteljstva koje je Benedikt XVI. u porukama za obilježavanje Svjetskog dana mira započeo 2006. godine "U istini mir'" nastavio 2007. s promišljanjem o ljudskom dostojanstvu "Osoba, srce mira", o ljudskoj obitelji 2008. "Obitelj čovječanstva, zajednica mira", o siromaštvu 2009. "Borba protiv siromaštva, izgradnja mira", o očuvanju stvorenoga 2010. "Ako želiš mir, čuvaj stvoreno" i o vjerskoj slobodi 2011. "Vjerska sloboda, put mira'" a sada se obraća umu i srcu mladih: "Odgajati mlade za pravdu i za mir".

Post je objavljen 29.05.2011. u 16:01 sati.