Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Priča o Hrvatskom zavjetnom križu

Kako je nastala zavjetna molitva „Ispovijest vjere Hrvata katolika“?
Portal papa.hr rado čitaju svi vjernici, a kako se bliži dolazak pape Benedikta XVI, povećava se broj upita na našem službenom mailu info@papa.hr. Tako je ovih dana iz „Kristova stola“ – Misijske europske inicijative stigao poticaj da objavimo zanimljivu priču o hrvatskom zavjetnom križu.

Stoljetne veze Hrvata i Svete Stolice.
Hrvatski zavjetni križ nastao je 1979. godine u povodu 1300. godišnjice događaja kada je papa Ivan IV. s knezom Branimirom uspostavio veze između Svete Stolice i hrvatskog naroda, a križ je poseban znak jubileja Branimirove godine. Hrvatski biskupi na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom Franjom Kuharićem i papinim izaslanikom, kardinalom Franjom Šeperom, istaknuli su ga na velikom slavlju u Ninu 2. rujna 1979. sa željom da uđe u svaku hrvatsku katoličku kuću i da trajno podsjeća na jubilarni obnoviteljski program izražen geslom: „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu.”
Podloga križa je starohrvatski pleter, znak hrvatskog naroda i kulture. Na tom je pleteru raspeti Isus Krist koji je simbolično utjelovljen u hrvatski narod i podsjeća na povijest spasenja koja se događala i u našoj povijesti. Na vrhu križa je krstionica kneza Višeslava kao simbol pokrštavanja hrvatskog naroda i njegove pripadnosti europskoj kršćanskoj kulturi. Nad Isusovom glavom je natpis „INRI“, a označava događaj kada je 1248. papa Inocent IV. proglasio hrvatski jezik svetim. Uz Isusovu desnu ruku je spomenik kneza Branimira, simbola borbe za pravednost i slobodu čovjeka i naroda. Uz Isusovu lijevu ruku je Pralik Gospe Velikog Zavjeta, kojim se naglašava povezanost hrvatskog naroda s Marijom. U podnožju križa ističe se Branimirova godina (879–1979) s ključevima sv. Petra koji su znak vjernosti Hrvata Rimokatoličkoj Crkvi i papi.
Prilikom proslave Branimirova jubileja kada se slavila 1100. obljetnica prvog međunarodnog priznanja Hrvatske od pape Ivana VIII. 879. godine, sastavljena je zavjetna molitva „Ispovijest vjere Hrvata katolika“. Hrvatska biskupska konferencija pozvala je sve obitelji da se svake nedjelje oko 21 sat okupe na molitvu radi što bolje pripreme za susret sa Svetim Ocem. Preporučuju da se moli desetica krunice, molitva za obitelj HBK te spomenuta zavjetna molitva „Ispovijest vjere Hrvata katolika“.

Molitva „Ispovijest vjere Hrvata katolika“
„Čvrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u bezgrješno srce presvete Bogorodice Marije. Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen!“

Molitva za obitelj HBK
„Gospodine Bože, izvore života i ljubavi, blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji. Radujući se dolasku pape Benedikta u našu Domovinu, povjeravamo ti: roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke. Molimo te da našim obiteljima daješ snagu za velikodušno prihvaćanje dara života. Obiteljske domove ispuni svojim Duhom da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti, uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja te osjetljivosti za potrebe bližnjih. Sve nas ispuni životnom radošću da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve i da ti – po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa – služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu, koji s tobom u Duhu Svetome živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Šaljite svoje upite i priče na info@papa.hr.

Autor: P.M.

Izvor: http://obitelj.hbk.hr/hrvatski-zavjetni-kriz.html

Post je objavljen 29.05.2011. u 14:24 sati.